Hirdetés

Az Nvidia már jóval többet ér, mint az Amazon és a Google



|

Úgy néz ki, hogy a mesterséges intelligencián kasszírozó cég ezúttal tartósan megelőzte a tech világ két óriását.

Hirdetés

Az Nvidia a múlt héten tartotta meg a 2023-as évről szóló pénzügyi beszámolóját, amely ismét rámutatott, hogy a mesterséges intelligenciás hardverek iránti kereslet óriási lökést adott a vállalatnak: az előző évhez mért 126%-os növekedéssel a zöldek 60,9 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el, amiből 29,76 milliárd dollár volt a nettó nyereség.

A befektetők pedig a jelek szerint nem számítanak az AI-lufi kidurranására, a beszámoló óta ugyanis szárnyalnak a cég részvényei, így az már az Amazon és a Google piaci kapitalizációját is lepipálja, méghozzá nem is kevéssel.

Hirdetés

Cikkünk írásakor a CompaniesMarketCap.com adatbázisa alapján a piacon lévő Nvidia papírok összértéke 1, 97 billió (billió = ezermilliárd) dollárra rúg, amivel a Jensen Huang vezette vállalat már a világ 4. legértékesebb szereplőjének számít a Microsoft, az Apple és a Saudi Aramco mögött.

Eközben az Amazon 1,817 billió, a Google-anyacég Alphabet pedig 1,798 billió dolláron állnak. Figyelemre méltó, hogy az Nvidia úgy tudta beelőzni az Amazont, hogy a mesterséges intelligenciába ugyancsak fejest ugró kiskereskedelmi óriás papírjai is felívelőben vannak: tavaly ilyenkor még 93, 76 dollárt értek, manapság viszont 174,99 dollárért cserélnek gazdát.

12 hónapos kimutatásban ugyan a Alphabetnél is egyértelműen pozitív a trend, a keresőcég részvényeit viszont erőteljesebb áringadozás jellemzi, talán azért is, mert a Gemini alapú AI modellje eddig nem tűnik olyan meggyőzőnek, mint a rivális megoldások, legutóbb például a képgenerátora miatt vált közröhej tárgyává.

Az Nvidia egyébként két hete már ideiglenesen előrébb lépett a tőzsdei ranglistán, ám akkor az Amazon még viszonylag gyorsan vissza tudta előzni a céget. A mesterséges intelligencia körül tomboló befektetési láz és a tény, hogy a technológiát kiszolgáló zöld hardvereknek továbbra sincs komolyabb riválisuk a piacon azonban arra utalnak, hogy ezúttal tartós maradhat a helycsere.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.