Hirdetés

Az Nvidia vezetője szerint ennyi idő kell még, hogy a mesterséges intelligencia minden tesztet megoldjon



|

Jensen Huang úgy véli, hogy egyáltalán nem vagyunk messze a bármely kihívást teljesítő AI-tól.

Hirdetés

Az Nvidia óriásit szakított a mesterséges intelligenciás szolgáltatások betanítására és üzemeltetésére szolgáló hardverekkel: csupán néhány napja adtuk hírül, hogy a cég a világ negyedik legértékesebb tőzsdei vállalata lett, a zöld csapat azóta újabb lendületet vett, és a 2 billió dolláros piaci kapitalizációt átlépve már a harmadik helyen áll a toplistán.

Nem csoda hát, hogy az Nvidiát dirigáló Jensen Huang mostanság az egyik legfontosabb tech CEO-nak számít, a szakma afféle rocksztárjaként pedig előszeretettel hangoztatja is a véleményét a vállalat tevékenységét érintő témákban. Nemrég például azt fejtegette, hogy az AI-nak hála már mindenki programozó, most pedig arról beszélt, mikor nyomhatja le a technológia az egész emberiséget.

Hirdetés

A 61 éves alapító-vezérigazgató ezúttal a Stanford Egyetem gazdasági fórumának vendége volt, ahol a Reuters hírügynökség beszámolója alapján egyebek mellett az is szóba került, hogy vajon mennyi időre van szükség az úgynevezett AGI (Artifical General Intelligence), vagyis az emberhez hasonló módon gondolkodni képes mesterséges intelligencia megalkotására.

Válaszában pedig Huang kikötötte, hogy ez mindenekelőtt attól függ, pontosan miként definiáljuk az AGI-kat. Amennyiben ez alatt azt értjük, hogy az AI képes megoldani az embereknek szánt teszteket, akkor szerinte 5 éven belül elképzelhető, hogy a technológia minden egyes kérdéssorban jól fog teljesíteni, amit csak elé teszünk.

A CEO mindazonáltal úgy látja, hogy egy valóban ember módjára gondolkodni képes AI kifejlesztésétől jóval messzebbre lehetünk, mivel még a tudósok is vitatkoznak arról, pontosan hogyan működik az agyunk. Márpedig a számítástechnikában dolgozó mérnököknek egyértelműen meghatározott célokra kellene a szükséges fejlesztések elvégzéséhez.

Huang tehát látszólag nem fogad arra, hogy pár éven belül eljöhet a gépek lázadása, viszont a generatív mesterséges intelligencia már ebben az évtizedben képes lehet megoldani egy tetszőleges tesztet bármilyen tudományágban, ami szintén jelentős ugrás lenne, hiszen ez ma még azzal együtt sincs így, hogy bizonyos próbatételeken (pl. jog, orvostudomány) meglepően jól teljesít.

Végezetül a zöld csapat vezére arra is reagált, hogy egyesek - köztük az OpenAI élén álló Sam Altman szerint - a jelenleginél jóval több chipgyárra lesz szükség az AI elterjedésének támogatására. Huang úgy véli, hogy ez valóban így van, de egyben rámutatott, hogy közben a hardverek teljesítménye is jelentősen javulni fog, ezért nem lehet előre látni, pontosan miként nő majd a piac igénye. A CEO itt egyenesen azt ígérte, hogy 10 év alatt 1 milliószoros javulást fog elérni a számítástechnikában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.