Hirdetés

Az Nvidiánál már a chipek tervezésébe is besegít a mesterséges intelligencia



|

A mesterséges intelligenciás erőforrások iránti hatalmas kereslet innovatív megközelítést követel a chipgyártótól.

Hirdetés

A ChatGPT 2022 végi színre lépését követően óriási figyelmet kaptak a gépi tanuláson alapuló generatív technológiák és úgy általában véve a mesterséges intelligencia, ami tetemes befektetéseknek ágyazott meg a tech iparban, ezek jelentős hányadából pedig az Nvidia is vastagon részesedik az AI-célú erőforrások piacvezető gyártójaként.

Ennek legutóbbi példája a Meta, amely nemrég hozta nyilvánosságra, hogy csak az idei évben több mint négyezer milliárd forint értékben vásárol H100-as gyorsítókat és chipeket a zöld csapattól, közel 1 millió N-betűs hardverrel bővítve a mesterséges intelligenciás infrastruktúráját. A Facebook anyacége pedig csak egy az egymás sarkát taposó megrenedelők közül, így az Nvidiának hatékonyabbá kell tennie az erőforrások tervezését, ha bírni akarja a tempót.

Hirdetés

Nemrég a The Wall Street Journal jelentése hívta fel rá a figyelmet, hogy a vállalat tavaly ősz óta egy saját generatív mesterséges intelligenciás szolgáltatást használ az AI chipek gyártásának felgyorsítására. A ChipNeMo néven futó rendszer képes a tervezők munkáját érintő műszaki kérdésekre válaszolni, így a dolgozók bizalommal fordulhatnak hozzá például a chiptervezési kódok generálásával vagy a GPU-architektúrával kapcsolatos feladatokban.

A ChipNeMo ugyan a Meta Llaama 2 nagy nyelvi modelljére épül, viszont az Nvidia saját adataival képezték ki. A technológiával szerzett eddigi tapasztalatok kapcsán Bryan Catanzaro, az Nvidia alkalmazott mélytanulási kutatásokért felelős alelnöke a WSJ-nek nyilatkozva elmondta, hogy az AI-rendszer az új kollégák kiképzésében és a chipeken dolgozó 100 csapat jegyzeteinek összefoglalásában is hasznosnak bizonyult.

A vezető felhívta rá a figyelmet, hogy a chipek tervezése rendkívül munkaerő-igényes folyamat: egyetlen új hardver elkészítése közel 1000 embert köt le, és minden egyes résztvevőnek át kell látnia, hogy miként függenek össze a tervezési folyamat különböző fázisai. A WSJ cikke arra is kitér, hogy nem csak az Nvidia fordul az AI-hoz a chipeken folyó munka során, mivel tavaly a Google is létrehozott egy mesterséges intelligenciát, amely gyorsabbá teszi a keresőóriás saját erőforrásainak tervezését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.