Hirdetés

Az OpenAI és az Apple is a fizethet a mesterséges intelligencia betanítására használt cikkekért



|

Egy beszámoló szerint a ChatGPT fejlesztője és az Apple is a zsebükbe nyúlnának, hogy felhasználhassák az újságcikkeket az AI-modelleik betanításához.

Hirdetés

A tavalyi év egyik látványos záróakkordja volt, hogy a The New York Times pert indított a ChatGPT szöveggenerátor fejlesztője, az OpenAI ellen, mivel a médiapiaci óriás álláspontja szerint a mesterséges intelligenciás cég engedély nélkül használta fel a NYT-cikkeket a chatbotot hajtó GPT nagy nyelvi modell betanításához, jelentős anyagi kárt okozva ezzel a lapnak.

A perben megszülető majdani ítéletnek vagy esetleges egyezségnek meghatározó szerep juthat a hasonló AI-szolgáltatások és az általuk feldolgozott eredeti anyagok tulajdonosai közötti kapcsolatot illetően, ám az OpenAI a jelek szerint előreszaladna, és némi pénzzel rendezné a tisztázatlan viszonyokat.

Hirdetés

A 9to5Mac ugyanis a The Information értesüléseire hivatkozva arról számolt be, hogy a ChatGPT és a DALL-E szöveggenerátor fejlesztője több médiacsoportot is megkeresett a cikkeik licencelésének szándékával. A hivatalos engedélyek birtokában az OpenAI felhasználhatná az írásokat a GPT nyelvi modell betanításához anélkül, hogy jogi bonyodalmaktól kellene tartania.

Ha a The Information forrása nem téved, a tavalyi évben rekordnyereséget produkáló AI-cég 1 és 5 millió dollár közötti összegeket ajánlott fel a potenciális partnereknek a licencekért cserébe. A 9to5Mac viszont itt emlékeztet a The New York Times egy korábbi jelentésére, mely szerint az Apple is egy saját generatív modellen dolgozik, ám a cupertinóiak legalább 50 millió dollárt fizetnének a médiavállalatoknak, többéves licencszerződéseket kötve.

Ez pedig végső soron az OpenAI számára is feltornázhatja a cehhet, a médiacégeknek kedvező versenyhelyzetet teremtve. Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy a fenti információk nem kerültek hivatalos megerősítésre, így csak pletykákra alapozhatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.