Hirdetés

Az oroszok már MI által vezérelt gyilkos lézerrel irtják a szúnyogokat



|

Csak egy Rapberry Pi, egy brutális lézer és egy szúnyogfelismerő MI szükséges ahhoz, hogy létrejöjjön a rovargyilkos Halálcsillag.

Hirdetés

Legtöbbünk szíve valószínűleg felderül, amikor meleg tavaszi napsugarak törnek be ablakunkon, jelezve ezzel, hogy a téli levertség időszakának végre búcsút mondhatunk. A felmelegedés azonban sajnos azt is jelenti, hogy felébrednek téli álmukból a szárnyas kis vérszívók, akik az elkövetkezendő hónapokban keserítik majd az életünket.

Noha hazánkban viszonylag ritka a szúnyogok okozta súlyos megbetegedés, a kis bestiák évente 850 ezer, sőt akár egymillió ember halálát okozhatják az általuk terjesztett betegségekkel (ezzel egyébként a szúnyogok magasan a világ leghalálosabb állatai). Ildar Rakhmatulin, az oroszországi South Ural University PhD hallgatója valószínűleg jó pár szúnyogzümmögéstől eltöltött álmatlan éjszaka után döntött úgy, hogy eddig és ne tovább, majd előállt egy gyilkos lézerrel.

Hirdetés

Az eszköz fő eleme egy 1 wattos lézer, melyet egy Raspberry Pi irányít. Mindez összeköttetésben áll egy neurális háló alapú mesterséges intelligenciával, mely felismeri a szúnyogokat, és kiadja ellenük a "tűzparancsot". Az eszközről itt láthatjátok az alkotó által készített ábrát és néhány fotót:

Bár az eddig felsorolt eszközök viszonylag olcsón beszerezhetők, valószínűleg a közeljövőben még senki nem fog pár fillérből szúnyoggyilkos háziterminátort ácsolni a sufniban, mivel az MI futtatásához egy meglehetősen combos hardver kell. Rakhmatulin például egy GeForce GTX 1060-at és egy Ryzen 5 3600-at használt.

A szerkezet megalkotója egyébként már dolgozik a továbbfejlesztett modellen, mely elmondása szerint másodpercenként két vérszívó likvidálására is képes lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.