Hirdetés

Az összes tesztnapon letérdelt az iskolai kompetenciamérés felülete



|

Az illetékes minisztérium túlterheléses támadásra hivatkozik, miután háromból egyetlen korosztályban sem sikerült tesztelni a kompetenciamérés felületét.

Hirdetés

Nagy változás előtt áll az iskolások évente megrendezett országos kompetenciamérése (OKM), idén először ugyanis nem papíron, hanem teljesen digitális formában bonyolítják le a tesztet, melynek célja a diákok képességeinek feltérképezése és összehasonlítása.

Az új korszak azonban meglehetősen döcögősen indul, mivel mindhárom meghirdetett próbaalkalom során bemondta az unalmast az OKM-hez készült digitális felület.

Hirdetés

A matematikai, szövegértési, idegen nyelvi és természettudományos ismeretekre fókuszáló kompetenciamérés április 20. és május 31. között zajlik majd, előtte viszont április 6-án, 7-én és 12-én is tesztelték volna a www.tehetsegkapu.hu weboldalon elérhető online rendszert, ami egyben alkalmat adott volna az idei felmérésben résztvevő tizedikes, hatodikos és nyolcadikos tanulóknak a felület megismerésére.

A Telex azonban olvasói beszámolók alapján arról adott hírt, hogy végül egyik próbanapon sem sikerült sort keríteni a tesztüzemre. A cikk szerint április 5-én a bejelentkezés sem sikerült, míg másnap a technikai gondokra hivatkozó Oktatási Hivatal (OH) már eleve lefújta a tesztet, a harmadik napon pedig szintén bejelentkezési gondok adódtak, bár ekkor már voltak, akik némi késéssel be tudtak jutni felületre.

Az OH levélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat, hogy április 14. és 19. között esedékes tavaszi szünetben újabb lehetőséget adnak a diákoknak a rendszer kipróbálására. A Telex megkereste az oktatásért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), amely azt közölte, hogy az OKM felülete "stabilan működik", ám április 3. után több terheléses támadás is érte. Az Emmi bejelentést tett a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnél, illetve megtette a "megfelelő védelmi intézkedéseket".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.