Hirdetés

Az űrben kerülhet bevetésre a kínaiak mágnesfegyvere



|

Az eszköz fizikai érintkezés nélkül képes tárgyak mozgatásra.

Hirdetés

A science-fiction műfaj alkotói is megirigyelhetnék azt az új fejlesztést, amely a South China Morning Post beszámolója szerint a kínai hadsereggel szoros kapcsolatban álló Nemzeti Védelmi Technológiai Egyetem tudósai álltak elő.

A csoport a Systems Engineering and Electronics nevű tudományos folyóiratban publikálta a forradalminak ígérkező eszközről szóló tanulmányát, amellyel fizikai kontaktus nélkül, mágneses erővel lehetséges a tárgyak mozgatása.

Hirdetés

A technológia akár 1 kilométeres távolságból is bevethető, és a világűrben való alkalmazásra dolgozták ki, ahol olyan feladatokban hasznosítható, mint az űrszemét eltérítése a műholdak elől, több szatellit összehangolt mozgásának koordinálása vagy a dokkolási műveletek támogatása. Ugyan nem ez az első alkalom, hogy kutatók mágneses erővel próbálnak mozgásra bírni fizikai objektumokat, az eddigi megoldások viszont nem bizonyultak elég hatékonynak.

A haderőhöz tartozó egyetem fejlesztése egy mágnesezett, koaxiális "fegyveren" alapul, amely forró, magas elektronsűrűségű gázhullámokat hoz létre. Ezek a plazmagyűrűknek hívott hullámok töltött részecskéket (ionokat és elektronokat) tartalmaznak, a gyűrűk kisülése pedig áramot indukál a plazmában, ami az eredeti mágneses térrel ellentétes mágneses teret hoz létre.

Ez a folyamat addig folytatódik, amíg a mágneses erővonalak "belefagynak" a plazmába, így téve lehetővé a mágneses erő egy távolabbi helyre való eljuttatását. Zhang Yuanwen, a projekt társkutatója szerint a prototípus tervezése és kísérleti ellenőrzése már folyamatban van. A prototípus másodpercenként 8 plazmagyűrűt képes kilőni, méghozzá a hangsebesség 30-szorosának megfelelő sebességgel.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.