Hirdetés

Bajban a Huawei, a Mate 40 mobilokba kerülnek a legutolsó Kirin chipjei



|

Szeptember 15-től nem ad több chipet a TSMC a Huawei-nek, ezért a pletykák szerint a kínai gyártó a MediaTek felé nézelődik, de közben a Qualcomm lobbizik az amerikai kormánynál.

Hirdetés

A Huawei azon kevés mobilos óriások közé tartozott, amelyek saját maguk tervezték a csúcskészülékeikbe kerülő chipeket. Az ARM megoldásai alapján a HiSense megálmodta, a TSMC pedig legyártotta a Huawei okostelefonokba a Kirin lapkákat. Azt viszont már májusban tudtuk, hogy ha az amerikai kormány nem tesz valamilyen engedményt, akkor szeptembertől hatalmas gondban lesz a Huawei, ugyanis újabb rendeléseket a TSMC már nem teljesíthet. A dátum már itt van a kanyarban, és valóban jön a tiltás.

Hirdetés

Mostanra végérvényessé is vált, hogy szeptember 15-től nem kap többé Kirin chipeket a Huawei a TSMC-től, és így saját lapkák nélkül marad. Az 5 m-es Kirin 1000-ből elvileg addigra 15 milliót le tudnak gyártani (ezekre május előtt adták le a rendelést), ami a Mate 40 és a Mate 40 Pro csúcsmobilokhoz még elég lehet - ezek lesznek az utolsó Huawei chipes mobilok - a többi modellbe maximum készleten ragadt régebbi SoC-t tehetnek.

Mindezt Richard Yu, a fogyasztói üzletág vezetője egy kínai rendezvényen maga is megerősítette, és elmondta, hogy ha nem lettek volna az amerikai szigorítások, akkor eladásokban már tavaly megelőzték volna a Samsungot. Mint ismeretes, a Huawei a világ legnagyobb mobilgyártója volt az idei második negyedév során, de ezt inkább az egyedi körülményeknek és a kínai nagy keresletnek köszönhette, nem annyira a globális népszerűség növekedésének. Elemzők szerint innentől már nem tudja majd tartani az előnyét a vállalat, középtávon sem. 

Bár a Huawei a Mate 40-et követően Kirin lapkák nélkül marad, a pletykák szerint nem szorul ki az okostelefon-piacról. A jelentések szerint azon dolgoznak, hogy valamilyen módon, de hozzájuthassanak a MediaTek lapkáihoz. Ezeket mostanában már használtak középkategóriás okostelefonoknál, és ezzel a megoldással ráadásul még versenyhátrányba sem kerülnének, ugyanis a Dimensity 1000 széria már Snapdragon 865-magasságban mozog. Azt azért tegyük hozzá, hogy az amerikai tiltások legújabb verziója ezt az ügyletet is megtorpedózhatja, hiszen a MediaTek chipek is ARM szabadalmak alapján készülnek, ami ugyebár amerikai szellemi tulajdon, így kissé csűrcsavarosan bár, de ezt is letilthatja a Trump-kormány.

A segítség viszont nem várt helyről is érkezhet a kínai óriás számára: a Qualcomm elkezdett speciális kereskedelmi licencért lobbizni az amerikai kormánynál, mert Snapdragon chipeket akar eladni a Huawei-nek. Azzal érvel a vállalat, hogy a Microsoft és a  Micron is kapott már ilyen engedélyt, és ha a Qualcomm nem kapna, akkor a több milliárd dolláros megrendelések majd a MediaTeknél kötnek ki, tehát amerikai cég esne el bevételtől. Így az sem kizárt, hogy végül Snapdragon chipekre vált a Huawei, bár ehhez Donald Trump elnöknek biztosan lesz még egy-két szava az utóbbi hónapok fejleményeinek tükrében. 

A jövőre vonatkozóan pedig azt is megszellőztette Richard Yu ügyvezető, hogy a Huawei hamarosan minden eszközén HarmonyOS rendszerre vált majd: okosórán, tableten, laptopon és mobilon is. Könnyű dolga azonban nem lesz a gyártónak, valószínűleg évekbe telik majd, mire meggyőzi a nyugati fogyasztókat, hogy a HarmonyOS-t válasszák Android vagy Windows helyett. Nem véletlen, hogy 84 millió forintot is kereshetnek azok a dolgozóik, akik igazán tehetségesek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.