Hirdetés

Bedurcázott az Apple, mégsem indulhat el az Epic Games iOS-es alkalmazásboltja



|

Ez azt jelenti, hogy a Fortnite sem tér vissza az iPhone-ra.

Hirdetés

Nemrég elérhetővé vált az iOS 17.4, amely az EU digitális piacokról rendelkező jogszabályának (DMA) értelmében egyebek mellett lehetővé teszi az alternatív alkalmazásboltok indítását az iOS-en. Habár a Fortnite fejlesztője, az Epic Games korábban élesen kritizálta az Apple erre vonatkozó új üzleti feltételeit, a cég az elsők között akart élni a lehetőséggel, ám a jelek szerint ebből mégsem lesz semmi.

Az Apple ugyanis váratlanul letiltotta az új alkalmazásboltért felelős Epic Games Sweden fejlesztői fiókját, így a Tim Sweeney vezette cég továbbra is kénytelen lesz kapun kívül maradni.

Hirdetés

A MacRumors beszámolója alapján az Apple arra hivatkozik, hogy az Epic korábban megszegte a velük kötött szerződését, amikor az App Store akkori szabályaival szembeszegülve 2021-ben saját fizetési megoldást tett elérhetővé a Fortnite-on, majd beperelte a cupertinóiakat a piaci erőfölényükkel való visszaélésért. A pert viszont 10 vádpontból 9-ben az Apple nyerte, az almás cég szerint pedig a bíróság kimondta, hogy a történtek miatt joguk van az Epic letiltásához, amihez a DMA-t ért friss kritikák is hozzájárultak.

"Az Epic által az Apple felé vállalt szerződéses kötelezettségeinek égbekiáltó megszegése arra késztette a bíróságokat, hogy megállapítsák, hogy az Apple-nek joga van az Epic Games teljes tulajdonú leányvállalatainak, kapcsolt vállalkozásainak és/vagy az Epic Games irányítása alatt álló egyéb szervezeteknek bármelyikét vagy mindegyikét bármikor és az Apple kizárólagos belátása szerint letiltani. Az Epic múltbeli és jelenlegi viselkedésének fényében az Apple úgy döntött, hogy él ezzel a jogával."

- magyarázták a helyzetet a cupertinóiak MacRumorshoz eljuttatott közleményükben, az Epicnek küldött levelükben pedig "bizonyítottan megbízhatatlannak" is nevezték a céget. Az indoklás alapján tehát a Fortnite fejlesztője részben a korábbi pereskedés megállapításai, részben pedig a CEO Tim Sweeney nemrég tett nyilatkozata miatt került bajba. A vezető az X-en közzétett közelmúltbeli posztjaiban többek között azt vetette az Apple szemére, hogy az az App Store-on kívül árusító fejlesztőktől is díjakat fog szedni az iOS-en, "újabb szemét sarcként" jellemezve az eljárást.

A döntésre reagálva az Epic úgy nyilatkozott, hogy az Epic Games Sweden fejlesztői fiókjának letiltása a DMA súlyos megsértése, ami a cég szerint bizonyítja, hogy az Apple-nek valójában a jogszabály ellenére sem áll szándékában nagyobb versenyt biztosítani az iOS-en. Nem lennénk meglepve, ha az ügy egy újabb, immáron európai perhez vezetne a két vállalat között, ám akárhogy is alakuljon a forgatókönyv, a vita rendeződéséig a Fortnite továbbra sem lesz elérhető az iPhone-okon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.