Befenyítette az EU az Apple-t az USB-C szabvány tervezett korlátozása miatt



|

Az EU képviselőinek nem tetszik, hogy az Apple korlátozásokkal játszaná ki a töltőkábelek uniformizálását.

Tavaly év végén vált hivatalossá az Európai Unió új szabályozása, melynek értelmében legkésőbb 2024. december 28-tól számos elektronikai eszközön kötelező lesz az univerzális USB-C töltőcsatlakozó használata. Mivel a gyártók elsöprő többsége már évek óta ezt alkalmazza, a szabályozás elsősorban az Apple-t sújtja, amely a licencből származó bevételek miatt mereven ragaszkodott a 2012-ben bevezetett, jóval gyengébb specifikációkkal bíró Lightning szabványhoz.

A pletykák szerint az almás cég ezúttal szorgalmasan elvégzi a házi feladatot, és már az idén ősszel érkező iPhone 15-szériánál meglépi az átállást, cserébe viszont azt tervezi, hogy korlátozásokkal játssza ki az uniformizálási törekvést: több szivárogtató is úgy tudja, hogy a cupertinóiak korlátozhatják a töltési- és adatátviteli sebességeket, ha nem tőlük származó, vagy nem az ő (természetesen fizetős) MFi-licencükkel bíró kábelt vásárolunk.

Hirdetés

A jelek szerint azonban az EU nem akarja megvárni ezt. A Die Zeit ugyanis úgy értesült, hogy a hír hallatára a belső piacokért felelős biztos, Thierry Breton levélben figyelmeztette az Apple-t, hogy az USB-C szabvány képességeinek limitálása nincs összhangban a szigorított szabályokkal, ezért az iPhone-ok forgalmazásának betiltásával járhat, ha mégis meglépi a gyártó.

"Az egységes töltőre vonatkozó követelményeknek nem megfelelő berendezések nem kerülhetnek az EU piacára."

- írta a levélben Breton, ami a német DPA hírügynökségen keresztül került nyilvánosságra. A Die Zeit jelentése alapján az Európai Bizottság egy márciusban tartott személyes találkozón is közölte ezt az Apple-lel. Ha minden igaz, a cupertinóiaknak így még bőven maradt idejük arra, hogy az iPhone 15 tömeggyártása előtt visszakozzanak a korlátozástól, már ha egyáltalán tényleg volt ilyen szándékuk, hiszen hivatalosan sosem erősítették meg a dolgot.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.