Hirdetés

Beleállt az arcfelismerő szoftverekbe az egyik legismertebb rockbanda, nem vállalnak így koncertet



|

Már több mint 100 zenekar tett fogadalmat, hogy bojkottálják az ilyen helyszíneket.

Hirdetés

A Rage Against the Machine zenekar neve a legtöbbek számára valószínűleg nem ismeretlen: Tom Morello és bandája a '90-es években robbant be, és nemcsak egyedi zenei stílusuk miatt lettek felkapottak, hanem a dalszövegeik politikai töltete miatt is: rengeteget foglalkoztak az elnyomott kisebbségek problémáival, radikális dalaik a politikai forradalmat hirdették.

A banda hű maradt a nevéhez, és ismét fellázadtak egy olyan opresszív megoldás ellen, ami rengeteg visszaélésre ad lehetőséget. A banda alapítói, Tom Morello és Zack De La Rocha is aláírták azt a kezdeményezést, amit a Fight for the Future nonprofit szervezett indított, és ami többek közt arról próbálja meggyőzni az amerikai Kongresszust, hogy tiltsák be a koncerteken és fesztiválokon az arcfelismerő rendszerek használatát.

Hirdetés

A bandával együtt már több mint 100 zenész állt be a kezdeményezés mögé, amelynek az elmúlt években több mint 40 nagy zenei fesztivál szervezőit sikerült meggyőzni, hogy a jövőben ne nyúljanak arcfelismerő rendszerekhez. A technológiát nemcsak arra használják, hogy megfigyeljék és eltávolítsák a gyanús vagy problémás elemeket. A szervezet nyilatkozata szerint:

A biometrikus megfigyelés ezen invazív formája egyáltalán nem biztonságos. Különösen a fekete és barna emberek számára, akiket ok nélkül tartóztattak le és raktak ki nyilvános helyekről, pusztán a technológiába égetett diszkrimináció miatt.

Egyes helyszíneket sikerült meggyőzni ezzel a módszerrel, a coloradói Red Rocks Amfiteátrum például törölte az Amazon tenyér-scannerének bevezetését, miután Morello és a Bikini Kill frontembere, Kathleen Hanna is aláírt egy hasonló kezdeményezést. Nem minden zenész ért azonban egyet a dologgal: az éppen minden idők egyik legnagyobb koncertturnéját pörgető Taylor Swift bulijain például évek óta használnak ilyen rendszereket, ráadásul nemcsak biztonsági okokból: az adatokat promóciós és marketing célokra is felhasználják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.