Hirdetés

Belefullad a pénzbe az Nvidia, amit a mesterséges intelligencia hoz a konyhájára



|

Elképesztő üzleti eredményekről számolt be az AI-lázat meglovagoló vállalat.

Hirdetés

Az utóbbi hetekben az Nvidia rövid időre előbb az Amazont, majd a Google-t is lepipálta a világ legértékesebb tőzsdei vállalatainak toplistáján, ami remekül érzékeltette, mekkora lendületet vett a mesterséges intelligenciás célú hardverek piacvezető gyártójává előlépett cég. Most pedig már konkrét számaink is vannak a zöld csapat teljesítményéről, a vállalat ugyanis nemrég megtartotta a 2023-as üzleti év negyedik negyedévről (Q4), valamint a teljes évről szóló eredménybeszámolóját, kimondottan jó hírekkel szolgálva a befektetőknek.

A január 28-án zárult Q4 rekordbevételt jelentő 22,1 milliárd dollárt hozott az Nvidia konyhájára, ami túlszárnyalta az elemzői előrejelzéseket és 265 százalékos emelkedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A növekedés motorja a mesterséges intelligenciás gyorsítókat is magába foglaló adatközpont-üzletág, ez ugyanis önmagában 18,4 milliárd dollárért felelt, 409 százalékos növekedéssel a 2022-es Q4-hez képest.

"A gyorsított számítástechnika és a generatív AI elérte a fordulópontot. A kereslet világszerte megugrik a vállalatok, az iparágak és a nemzetek körében."

- magyarázta a döbbenetes tempó hátterét a vezérigazgató Jensen Huang, aki szerint a fő iparági ügyfeleik az autóiparból,  a pénzügyi szolgáltatások világából és az egészségügyből kerülnek ki.

Hirdetés

Ami a teljes 2023-as üzleti év bevételeit illeti, az Nvidia 60,09 milliárd dollárt kasszírozott, ez pedig a 2022-es eredménnyel összehasonlítva 126%-os ugrást jelent, 29,76 milliárd nettó nyereséget hozva. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy Nvidia 72,7%-os bruttó árréssel dolgozott, a következő negyedévre pedig már 76,3%-os értékkel számol.

Habár a zöldek számára már egyértelműen az adatközpontok üzletága a legfontosabb, azért a játékosokon is jól keresnek: a 2023-as Q4-ben a 2,9 milliárd dollárt hozott a gaming termékek és szolgáltatások kategóriája, ami 56%-os növekedés az előző év azonos szakaszához képest. Az egész éves bevétel itt 10,4 milliárd dollárra rúgott, 15%-kos növekedést jelentve.

A jövőbeli tervekről pedig valószínűleg a március 17. és 21. között zajló GTC fejlesztői konferencián árul el majd többet az Nvidia, melynek keretében a CEO is előadást fog tartani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.