Hirdetés

Beletört a Google bicskája a túl hosszú URL-ekbe



|

A legújabb frissítések alapján a fejlesztők felhagytak a törekvéssel, hogy egyszerűsítsék a Chrome böngésző felületét.

Hirdetés

Már több alkalommal is megpróbálkozott azzal a Google az elmúlt években, hogy valamilyen módon egyszerűsítse a Chrome címsorában, vagyis az omnibox-ban megjelenő szöveget. Miután egyik kísérlet sem vezetett sikerre, a jelek szerint a cég felhagyott ezzel, és a jövőben a Chromium alapú böngészőben alapbeállítás lesz, hogy a teljes URL-t láthassák a felhasználók.

Hirdetés

A vállalat 2018-ban megpróbálta teljesen eltüntetni a Chrome-ban az URL-t, és csak kulcsszavakat mutatott, de kiderült, hogy a felhasználók számára ez a megoldás egyáltalán nem praktikus, ezért viszonylag hamar visszavonta a változtatást. Tavaly újra nekifutottak az egyszerűsítésnek a fejlesztők - az omnibox ebben az esetben csak a domain nevét mutatta, a részleteket viszont nem. Mivel számos kritikát kapott a módosítás, ez az ötlet sem maradt meg hosszabb távon.

A Chromium bug nyilvántartása alapján a Google nem próbálkozik tovább az URL rövidítésével, mert nem sikerült ezzel úgy növelni a felhasználók adatainak biztonságát, mint ahogy szerették volna a fejlesztők.

A Chrome ezentúl, vagyis a már élesedett Chrome 91 frissítést követően nem fogja rövidíteni az URL-eket, egyedül a "https://" szakaszt nem látjuk majd az alapbeállítással. Ezen is változtathat, aki szeretne, elég a címsorba a jobb egérgombbal kattintva bejelölni a "Mindig mutassa a teljes URL-eket" opciót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.