Hirdetés

Bemutatkozott az Android 15, itt van minden, amit most tudni lehet róla



|

Ha a telefonod rajta van a listán, már töltheted is az Android 15 operációs rendszer első változatát.

Hirdetés

Az Android rajongók már kezdhetik is dörzsölni a tenyerüket, mert szép lassan elkezdtek szivárogni az információk a Google operációs rendszerének következő iterációja kapcsán. A platform ismerői pontosan tudják, hogy általában nyár végén érkezik meg a hivatalos frissítés, és bőven vannak olyanok, akik még az Android 14-et sem kapták meg, de a fejlesztőknek szánt változatból már sok dolog kiderül.

A következő hónapok során folyamatosan érkeznek majd a fejlesztői változatok és béta szoftverek, mielőtt a nagyközönségnek szánt hivatalos verzió befut, ezek alapján már ismerkedhetünk az Android 15-tel. De mit tud az új szoftver, és hogyan lehet letölteni? Érdemes egyáltalán? Összegyűjtöttünk mindent, amit most tudunk.

Az Android 15 újdonságai

Jelenlegi információink szerint három fő területre koncentrál majd az Android 15. A biztonságra, az alkotók és fejlesztők támogatására, valamint az appok teljesítményének maximalizálására.

Előbbi területhez tartozik, hogy fejlesztik a rendszerben használt reklámkezelést, így még jobban testreszabható lesz, hogy milyen promóciókat kapunk anélkül, hogy az adataink veszélybe kerülnének, és a telefonon található fájlok védelmét is megerősítik a nem kívánatos malware-ekkel szemben. Bekerül a képernyő egy részének rögzítése, vagyis nem kell a teljes kijelzőt felvennünk, és a Health Connect platform is számos új adatponttal bővül, legyen szó fitnessről vagy táplálkozásról.

Hirdetés

Fontos változásokon megy majd keresztül a kamera is, a fejlesztők ugyanis sokkal nagyobb szabadságot kapnak az előnézeti kép fényerejét illetően, több befolyásunk lesz a vaku kezelésére. A zenészek a virtuális MIDI appok UMP támogatásának örülhetnek, így a zeneszerkesztő és szintetizátor alkalmazásokból is többet lehet kihozni.

Az Android 15-ben fejlődik majd az Android Dynamic Performance Framework (ADPF) is, ami a telefon hatékonyságát hivatott javítani. Kevesebb melegedés és ebből adódó teljesítmény-visszaesés, valamint jobb üzemidő lehet a jutalmunk.

A legtöbb eddig bejelentett változtatás talán nem hangzik olyan izgalmasnak: egyelőre elsősorban a motorháztető alatti dolgokra koncentrált a Google. Biztosan lesznek még újítások, de első ránézésre visszafogott frissítésnek tűnik az Android 15.

Android 15 megjelenés - mire számíthatunk?

Mikor kapjuk meg a szoftvert? A fejlesztőnek szánt első körös változat, a DP1 már tölthető is az érintett telefonokra. Ezt várhatóan márciusban követi majd a második körös frissítés, áprilistól pedig a szélesebb kört érintő béta fázisba lépünk. Az alábbi képről kiderül, hogy a Google jelenleg augusztus-szeptemberi megjelenéssel számol, de ez nyilván csúszhat, ha nem úgy jön ki a lépés.

Kik tölthetik az Android 15-öt?

Az Android 15 DP1 jelenleg az alábbi készülékeken érhető el:

  • Google Pixel 8 Pro
  • Google Pixel 8
  • Google Pixel Fold
  • Google Pixel Tablet
  • Google Pixel 7a
  • Google Pixel 7 Pro
  • Google Pixel 7
  • Google Pixel 6a
  • Google Pixel 6 Pro
  • Google Pixel 6

Amennyiben a Pixeled nem szerepel a listán, akkor marad az Android 14. Az új operációs rendszer megjelenése előtt egyébként várhatóan még felbukkannak majd a következő generációs Pixel modellek, amik már a megjelenéskor megkapják az új operációs rendszert.

Hogyan telepíthetem az Android 15-öt?

FONTOS: az Android 15 DP1 egy fejlesztőknek szánt, instabil szoftver, amit a mindennapokban használt telefonodra nem érdemes feltelepíteni. Beláthatatlan mennyiségű bug van még a rendszerben, és alapvető funkciók működése sem garantált, így aztán kizárólag azoknak javasoljuk a telepítést, akik tisztában vannak a veszélyekkel, és munkájukhoz nélkülözhetetlen ez a fejlesztői környezet.

Az Android 14-ről 15-re váltáshopz a telefonról minden adatot le kell törölni. Ha ezt nem akarod megtenni, egyelőre ne telepítsd az Android 15-öt.

Az Android 15 DP1 telepítésének legegyszerűb módja, ha innen letöltöd a szükséges szoftvereket, kiválasztod a megfelelő Android változatot, és úgy telepíted a készülékedre a szoftvert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.