Hirdetés

Beperelték az Apple-t, amiért szándékosan lelassítja az iPhone-okat



|

A botrány kirobbanása után gyakorlatilag azonnal beperelték az óriást, amiért az szándékosan lelassítja az öregedő akkumulátorral rendelkező iPhone készülékeket.

Hirdetés

Ha valaki esetleg lemaradt volna az elmúlt évek talán legnagyobb Apple-botrányáról, amelyben az óriás nem csak, hogy bevallotta, de plusz funkcióként állította be azt a tényt, hogy már az 1 évesnél fiatalabb iPhone készülékek akkumulátora sem bírja kiszolgálni az eszközökben lévő SoC-t; ezért az iOS rendszerrel mesterségesen lassítják a méregdrága eszközöket (az akku állapotától függően), az ide kattintva részletesen olvashat arról, hogy mi történik, és pontosan miért. Nagy a felháborodás, ami érthető, ráadásul az Apple minden jövőbeli iPhone-nál beveti majd ezt a "plusz funkciót". 

Hirdetés

Természetesen alig robbant ki az ügy, az Apple-t már be is perelték Kaliforniában (két Los Angeles-i, Stefan Bogdanovich és Dakota Speas), amiért "szándékosan lassítja le a régebbi iPhone modelleket, amikor az új modellek megjelennek". Az illetők azt állítják, hogy a cupertinói cég döntése (vagyis, hogy olyan energiagazdálkodási funkciókat alkalmaz, amelyek visszahatnak az iPhone-ok teljesítményére) szerződésszegésnek minősül, mivel az Apple nem informálta megfelelően a felhasználókat - vagy kért tőlük jóváhagyást - a változtatások végrehajtása előtt. 

Azt azért nem árt megjegyezni, hogy az az állítás, amely szerint a lassítás az új modellek megjelenésekor kezdődik; erősen spekulatív. A valóság az, hogy az energiagazdálkodási módosítások akkor lépnek életbe (minden modellnél), amikor az öregedő akkumulátor már nem képes kellő energiát biztosítani a processzornak. Az már egy másik, minőségi témát feszegető téma, hogy a kellemetlen jelenségre egy éven belül sor kerül. 

A fenti párost képviselő jogászcsapat egyébként egész Amerikából gyűjti a panaszosokat, csoportos keresetet nyújtanak majd be az Apple ellen. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármelyik amerikai csatlakozhat, akinek az idei modellek előtti iPhone-ja volt az elmúlt pár évben. Ez elég sok ember. 

Az Apple szándékos lassítására azért van szükség, hogy megelőzzék a kellemetlenebb hibajelenségeket, mint a készülékek váratlan kikapcsolását. A módosításokat 2017. januárjában kezdték el életbe léptetni. Akkor senki sem kérdezte, hogyan javították a kikapcsolós hibát, erre csak nemrég derült fény

Miközben egyes gyártók a többinél mostanra komolyabban veszik az akkutémát (a Samsung a Galaxy Note 7 után például olyat rakott az idei modellekbe, amelyek 2 év használat után is az eredeti kapacitás 95 százalékát kínálják), addig egyszerű tény, hogy az öregedő akkumulátorok okozta különféle problémák a múltbeli és a jelenlegi készülékek mindegyikét érinthetik. A nagy felháborodás azért van, mert az Apple nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen lépéseket tett az elmúlt év során az átlagosnál kellemetlenebb hibajelenség orvosolására. Ha mindenki tudta volna, hogy csak egy új akkura van szüksége, és az iPhone-ja ismét gyors lesz, akkor sokan kitartottak volna a régi készülékük mellett. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.