Hirdetés

Beszélgetni, sőt táncolni is tud a Kawasaki humanoidja



|

Az emberre hasonlító robotok már egyre több összetett, elvont és bonyolult feladatot is képesek végrehajtani.

Hirdetés

A digitalizáció korának kellős közepén nem is gondolnánk, hogy milyen régóta foglalkoztatja az embereket egy érző, gondolkodó gép megalkotásának igénye, pedig már az ókori gondokodókban is felmerült egy autonóm, emberformájú gép ötlete.

A sánta kovács, Héphaisztosz már több ezer éve is készített úgynevezett mechanikus asszonyokat, hogy segítsék a járásban, de később a középkorban robbantak csak be igazán az ezzel kapcsolatos találmányok: mechanikus kacsát alkottak, ami tud járni, enni és üríteni, de később készítettek írni, énekelni, sőt sakkozni képes emberi figurát is.

Több mint 80 éve már annak, hogy a genfi világkiállításon bemutatták az első humanoid robotot. Az Elektro névre keresztelt gép egyedüli funkciója az addig elért eredmények demonstrációja volt: lépegetett, dohányzott és béna vicceket mesélt.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia fejlődése megnyitotta az utat az önálló döntéshozatalra és cselekvésre képes emberszerű robotoknak az emberiség szolgálatába állításához. Több olyan cég is indított ezt célzó programot, amit eddig teljesen más területről ismerhettünk meg. Ilyen többek között a japán Kawasaki is.

A Kawasaki Robotics évek óta fejleszti a különböző tevékenységekben alkalmazható emberformájú gépeket, és legfontosab eredményeit most az International Robot Exhibitions (IREX - Nemzetközi Robot Kiállítás) rendezvényen mutatta be. A Kawasaki fejlesztésében olyan gépek készültek már el, amik ápolói feladatokat, gyári vagy akár mezőgazdasági munkákat is képesek ellátni. A legtöbb bemutatott darabjuk ugyan emberhez hasonló formát ölt, de vannak egyszerűbb, funkcionális darabok is a tarsolyukban.

A cég alaprobotja a Kaleido, amely több további fejlesztésüknek is az alapját képezi, 180 cm magas, 80 kg súlyú és derűsen mosolyog az arcát képező kijelzőn. Megtervezése során különös gondot fordítottak a mozgására, hogy az kevésbé legyen gépszerű. Kiküszöbölték azt a gyakori jellemzőt, hogy az ilyen típusú robotok járás közben túl mélyen hajlítják a térdüket a súlypontjuk megtartása érdekében. Az IREX-en bemutatott gépeik mozgása ugyan még nem mondható tökéletesnek, de egyre több és egy bonyolultabb feladatot is képesek már végrehajtani. Nagy valószínűséggel fogják őket olyan esetekben alkalmazni a jövőben, ami veszélyeztetné egy élő ember egészségét, testi épségét.

A cég másik jelentős fejlesztése a Friend, amely 160 cm-es és 50 kilogrammos. A Friendeket azért tervezték kisebbre, mert emberek közvetlen közelében tervezik őket hasznosítani, szükség van a  kompakt méretükre, hogy hatékonyan végezzék munkájukat a szűkösebb emberi környezetben is. Míg a Kaleido fejlesztésénél elsődleges szempontok voltak a robosztusság és erőteljesség, a Friend esetében fontosabb volt a flexibilitás és a bizalomgerjesztő külső, mely nehezen biztosítható egy az átlagnál egy fejjel magasabb kolosszus esetében.

A Kawasaki Frieds bemutatódarabja az IREX-en
A Kawasaki Frieds bemutatódarabja az IREX-en

A cég robotfejlesztésekért felelős mérnöke, Masayuki Kamon szerint jó eséllyel hamarabb fogjuk a Friend típusú robotokat használni, ezért nagy hangsúlyt fektettek barátságos vonásainak kialakítására. Őket ápolói munkakörben mutatták be az IREX-en, de beszélgetni és táncolni is képesek programjaik alapján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.