Hirdetés

Betiltották a gyermek-okosórákat!



|

Illegális kémkedésre alkalmas eszközök a fiataloknak szánt okosórák, ezért teljes tiltást rendeltek el. Így vált James Bond kütyüvé az ártatlan karperec.

Hirdetés

A norvég fogyasztóvédelem októberben alaposan szétcincált minden, náluk forgalomba került olyan okosórát, amelyet kifejezetten gyermekek számára készítettek. Némi kutakodás után aztán kijelentették, ezek az eszközök komolyan veszélyeztetik a gyermekek magánszféráját, mert kémkedésre adnak lehetőséget és adatbiztonságuk is megkérdőjelezhető. A németeknél is olvasták ezt a jelentést, ezért nem is hezitáltak sokáig, november közepén egy tollvonással betiltották az összes gyermek okosórát. Sőt, nem csak forgalmazásukat és árusításukat tiltották be, felhívták a szülők figyelmét, hogy ha ilyet vásároltak, minél előbb ragadjanak kalapácsot és pusztítsák el!

 

Hirdetés

Kémkedés gyermekek után

Az Európai fogyasztóvédelem (BEUC) által kiadott jelentés szerint több, megvizsgált gyermekbarát okosóra jól ismert és könnyedén kihasználható biztonsági rést tartalmaz, amivel az óra összes adatához bárki hozzáférhet. Ezekben az ártatlan külsejű okosórákban mobilnet, GPS és 3G/4G kapcsolat van a nap 24 órájában, így a hackerek láthatják, mikor hol tartózkodik a gyermek, ráadásul miután ezekkel telefonálni is lehet, mikrofon is került rájuk. Innentől már csupán egyetlen ártalmas kódra van szükség és a hackerek bárhol, bármikor belehallgathatnak a gyermek körül folyó beszélgetésekbe. Ahol erre már a gyártó is ad lehetőséget saját appon belül, még egyszerűbb lehet a helyzet, a feltöréssel ezt a rendszert is elérik a hackerek.

Néhány gyanútlan szülő arra használja ezt a szolgáltatást, hogy felvegye, vagy belehallgasson a gyermek órájába, márpedig erre a többi résztvevő beleegyezését nem kérte ki, ami törvénytelen.

 

Pusztuljanak az okosórák

Legalábbis ezt javasolják azon szülőknek, akiknek gyermeke ilyet hord, illetve az iskolákhoz is eljutott a figyelmeztetés, miszerint ha ilyet látnak gyermeken, hívják fel a szülők figyelmét, hogy az iskolába behozni tilos. A kivonás így nagyerőkkel megindult a német piacról, emellett az online kereskedésekből is sorra tűnnek el az ilyen eszközök. Kíváncsian várjuk, hazánkban is elrendelnek-e hasonló intézkedést, bár tény, hogy itt nem különösebben terjedtek még el az ilyen okosórák.

Az elmúlt időszakban sok probléma volt az okosjátékokkal. Hackerek áldozatává vált már a My Friend Cayla, a Barbie, sőt Fisher-Price játékok és HeroO órák, bár ezeknél a hibákat szerencsére azóta javították.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.