Hirdetés

Bezár az internet egyik legrégebbi szoftveres archívuma



|

Több mint 30 éves múlttal rendelkező gyűjteményt veszít el az internet, de a közösség már dolgozik a megoldáson.

Hirdetés

Az OS/2 név valószínűleg már csak a PCW veterán olvasóinak ismerős, hiszen ez egy olyan operációs rendszert takar, amelyet még 1987-ben kezdtek fejleszteni, és 2001 óta nem jelent meg új verzió hozzá. A Operating System/2 néven is emlegetett platform eredetileg az IBM és a Microsoft közös gyermeke volt, ám a felek üzleti okokból összekülönböztek egymással, így a hárombetűs cég egyedül próbálta sikerre vinni, nem sok babért aratva vele.

Az OS/2 ugyanakkor a maga korában több szempontból is kimondottan fejlettnek számított, például a multitaskingre való képessége, a 32-bites felépítése és a stabilitása révén, így meg tudta vetni a lábát bizonyos specializált területeken. A platformnak még ma is van egy kicsi, de elkötelezett rajongótábora, akik most szomorúan vették tudomásul, hogy bezár a legnagyobb kincsesbányájuk, a Hobbes OS/2 Archívum.

Hirdetés

Az Új-Mexikói Állami Egyetem Információs és Kommunikációs Tanszéke által fenntartott gyűjtemény több mint 30 éve üzemel, és pótolhatatlan tárháza az Operation System/2-vel kapcsolatos szoftvereknek, így aki valamilyen okból még mindig az IBM matuzsálemi rendszerével szöszöl, annak mindennél értékesebb forrásnak számít.

Egy puritán weboldal, az egyszerűség mögött viszont óriási kincsek rejtőznek.
Egy puritán weboldal, az egyszerűség mögött viszont óriási kincsek rejtőznek.

Az üzemeltető azonban nemrég egy figyelmeztetést helyezett el a hobbes.nmsu.edu/ címen elérhető oldalon, mely szerint április 15-től bezárják az archívumot, a felhasználóknak pedig a saját hatáskörükben kell gondoskodniuk a számukra fontos tartalmak lementéséről. Az ügy kapcsán a The Register felkereste az egyetemet, akik egy képviselő útján közölték, hogy számukra is nehéz volt meghozni a döntést, és hogy azért várnak április közepéig, hogy a felhasználóknak legyen idejük új otthont találni a fájloknak.

A jó hír pedig az, hogy a közösség nem is maradt tétlenül. A közismert online történész Jason Scott már nem sokkal a bejelentés után elérhetővé tette a The Internet Archive-on a Hobbes archívum tükrözött változatát, valamint az os2world.com is dolgozik egy új, mindenki számára látogatható gyűjtemény kialakításán.  

Akit mélyebben is érdekel az OS/2 története, annak ajánljuk az LGR Tech Tales vonatkozó epizódját, amely szórakoztató formában foglalja össze a lényeget, és hogy az IBM próbálkozása végül miért vérzett el a Windows-zal szemben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.