Hirdetés

Hidrogénhajtású szuperjachtot építtet Bill Gates



|

A készülő hajó fő üzenete a környezetvédelem. Mondjuk nagyjából 200 milliárd forintért ez a minimum.

Hirdetés

Bill Gates hol a világ leggazdagabb embere, hol csak a második - valószínűleg az utóbbi esetben sem tördeli a kezeit kétségbeesésében, miközben azon gondolkozik, hol van a legközelebbi kínai turkáló. A Microsoft alapítója már jó ideje nem azzal tölti az idejét, hogy a vagyonát megalapozó vállalat napi ügyeit böngyörgeti, bár továbbra is tagja az igazgatótanácsnak, de inkább alapítványával, jószolgálati projektjeivel foglalkozik. No meg a legújabb hírek szerint egy icipicit magára is költ, de csakis a bolygó megóvását szem előtt tartva.

Hirdetés

Meg is rendelte legott a világ első hidrogénnel hajtott szuperjachtját. Az Aqua nevű jármű 644 millió dollárból készül el, ez nagyjából 200 milliárd forintot jelent átszámolva. Ezért cserébe Gates kap egy 112 méter hosszú, teljesen innovatív módon megtervezett hajót, amelyben feszített víztükrű úszómedence, helikopter-leszállóhely, edzőterem és szauna is van többek között.

A Sinot nevű holland hajótervező cég által készített járművet folyékony nitrogén táplálja, a két 28 tonnás, vákuumzáras tartályban mínusz 253 fokra hűtött állapotban található majd az új típusú üzemanyag, amelynek használata semmilyen szinten nem szennyezi a környezetet: a kétszer egy megawattos motor meghajtásához a hidrogén és az oxigén fúziója szolgáltatja az alapot. Egy "tankolással" nagyjából 6000 kilométeres utat tud megtenni az Aqua, ami körülbelül egy Londontól New Yorkig tartó utazásnak felel meg. Végsebessége 17 csomó - ez körülbelül 31,5 kilométer óránként, ami ugyan elsőre nem tűnik hangrobbanást gerjesztő tempónak, de óceánjáró hajók között nem számít rossznak. A hajón azért lesz egy dízelalapú motor is, de ezt csak az elsődleges meghajtással adódó valamilyen probléma esetén, vészhelyzetben alkalmazzák majd.

Gates amellett, hogy személyes használatra készíti a jachtot, a karbonsemlegességre és a környezetkímélő üzemanyagok használatára szeretné felhívni a figyelmet ezzel a húzással. A 64 éves üzletember, akinek jelenleg 118 milliárd dollárra becsülik a teljes vagyonát, eddig jachtokat bérelt a tengeri útjaihoz, és pont azért halogatta a saját hajó építtetését, mert nem akart egy újabb gázolajjal hajtott monstrummal megjelenni a vizeken.

Mellesleg Gates befektetőként támogat egy Heliogen nevű kaliforniai startupot is, amely napenergia-alapú meghajtási módokkal kísérletezik. Emellett a milliárdos feleségével közös alapítványain keresztül is folyamatosan jószolgálati tevékenységeket végez, a napokban pedig 100 millió dollárral támogatta a koronavírus megfékezésére irányuló kutatásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.