Hirdetés

Bionyomtatással sikerült olyan bőrt alkotni, ami az embernek is tökéletes lehet



|

A tudósoknak először sikerült az igazira megdöbbentően hasonlító bőrt előállítani.

Hirdetés

A bőr nemcsak az ember legnagyobb szerve, hanem egyben az egyik legfontosabb is, amely habár alapvetően kiváló öngyógyítási képességekkel bír, a legsúlyosabb (például égési) sérülések esetén elengedhetetlen lehet a külső beavatkozás.

Ilyenkor csak az ideiglenes vagy a tartós bőrátültetés segíthet, melynek során a test egészséges részeiről származó szövetet helyeznek át a sérült felületre, ám a végeredmény általában nem igazán hasonlít a bőr természetes kinézetéhez. Egy új, forradalmi eljárás viszont változtathat ezen.

A Gizmodo beszámolója szerint a Wake Forest Institute for Regenerative Medicine (WFIRM) kutatóintézet tudósai álltak elő egy új, bionyomtatáson alapuló eljárással, ami a 3D-nyomtatásból származó technológia bevetésével képes természetesebb, szövetszerű struktúrák létrehozására. Az angolul bioprintingnek hívott eljárás során élő sejteket, tápanyagokat és egyéb biológiai anyagokat kombináltak, világelsőként egy olyan mesterséges szövetet hozva létre, amely a bőr mindhárom rétegét tartalmazza.

Hirdetés

A WFIRM kutatói sérült egerekkel és sertésekkel tesztelték a megoldást, és arra jutottak, hogy a beültetett bionyomtatott szövetek sikeresen serkentetik az új erek és a szövetek növekedését. Ennek köszönhetően a kezelésbe vett felületek kevesebb heggel, természetesebb végeredménnyel gyógyultak, mint a hagyományos bőrátültetések esetében.

"A bőr teljes körű gyógyulása jelentős klinikai kihívás, amely világszerte több millió embert érint, korlátozott lehetőségekkel. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy lehetséges a teljes vastagságú, bio-manipulált emberi bőr létrehozása, elősegítve a gyorsabb gyógyulást és a természetesebbnek ható végeredményt."

 - foglalta össze a bioprinting jelentőségét Anthony Atala, a kutatóintézet igazgatója. Az eljárás kapcsán ugyan még további kísérletekre van szükség, de a projekt résztvevői szerint a bionyomtatás a jövőben lehetővé teheti a súlyos bőrsérülések teljes gyógyulását. A WFIRM munkásságáról az intézmény honlapján, a bionyomtatott bőrszövetekkel kapcsolatos kutatásról pedig a Science Translational Medicine tudományos folyóiratban publikált tanulmányban tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.