Hirdetés

Bíróság előtt a tinik, akik meghackelték a fél világot



|

Egy 18 és egy 17 éves srác kulcsszerepet játszott a rettegett Lapsus hackercsoport akcióiban.

Hirdetés

A Lapsus (stilizálva: Lapsus$) hackercsoport nevét 2022-ben ismerte meg a világ, amikor a banda egymás után több nagyszabású adatlopást követett el, többek között az Nvidia, a Samsung és a Microsoft védelmét is kijátszva.

Mint végül kiderült, a hatalmas összegű "váltságdíjakat" követelő csapat neve mögött nem egy állam, vagy egy sokat látott elit hackerosztag állt, hanem néhány tinédzser, akik a nyomozók elől már nem tudtak olyan ügyesen elbújni, mint amilyen tehetséggel a célba vett vállalatóriásokból csináltak bolondot.

Hirdetés

A Reuters beszámolója szerint a napokban egy londoni bíróságon vette kezdetét a Lapsus-ügy meghallgatási szakasza, melynek keretében az ügyészek a most 18 éves Arion Kurtajt, és egy még mindig csak 17 éves, ezért név nélkül hivatkozott vádlottat jelöltek meg a Lapsus akcióinak főkolomposaiként.

Kurtajt egyebek mellett azzal vádolják, hogy 2022 szeptemberében meghackelte a Revolutot és az Ubert. A fintech cégtől több mint 5000 ügyfél adatait szerezte meg a hacker, a fuvarszervező platformnak pedig 3 millió dollárnyi kárt okozott. A vád szintén Kurtaj számlájára írja, hogy a GTA-játéksorozatot fejlesztő Rockstar Games szervereire is behatolt, és megfenyegette a stúdiót a nagy várakozással övezet GTA VI forráskódjának nyilvánosságra hozatalával.

A meghallgatás másik főszereplője, a név nélküli 17 éves hacker állítólag Nagy-Britannia legnagyobb internetszolgáltatóját, a  BT Groupot és a mobilszolgáltató EE-t hackelte meg még 2021-ben, 4 millió dollárnyi váltságdíjat követelve a támadás során ellopott adatokért. Végezetül pedig a párost közösen vádolják az Nvidia szervereinek feltörésével.

Kurtajt összesen 12 bűncselekmény kapcsán vonnák felelősségre, a pszichiátriai szakvélemény alapján viszont nem alkalmas a tárgyaláson való részvételre, ezért az esküdtszék az ő esetében nem bűnös vagy ártatlan ítéletet fog hozni, hanem csupán azt állapítja meg, hogy valóban ő követte-e el az akciókat. A meg nem nevezett 17 éves fiú ezzel szemben többrendbeli zsarolás, csalás és számítógéppel való visszaélés miatt áll bíróság elé a BT és az Nvidia feltörésével kapcsolatban, ám a vádlott tagadja ezeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.