Hirdetés

Egy mobilkövető technológia megmondja, hogy veszélyben vagy-e a koronavírus miatt



|

A Bluetooth-alapú technológia elvileg nem áldozza fel mindezért a magánszférát. A megoldást ingyen használhatják majd az országok.

Hirdetés

A koronavírus-fertőzést az is továbbadhatja, akinél az egyáltalán nem okoz tüneteket. Éppen ezért próbálnak a világon mindenhol karantént vagy korlátozásokat fenntartani a kormányzatok, több-kevesebb sikerrel. A kutatók pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy a járvány könnyebben követhető legyen, így pedig a kontaktkutatás is jobban működjön. 130 önkéntes szakember egy érdekes technológiai keretrendszert dolgozott ki ennek érdekében, olyat, ami az eddig használt mobilkövető megoldásokkal szemben nem gyűjt személyes adatokat, és nem a konkrét emberek beazonosítását segíti, csak a járvány követését. 

Hirdetés

Ez az okostelefonok Bluetooth LE funkcióján keresztül alkalmaz mobilkövetést, és anonim módon érzékeli, ha valaki egy fertőzött közelébe kerül. Így mindenkit értesíthetnének, ha veszélybe kerülne a koronavírus miatt. Hogyan derül ki a rendszeren keresztül, hogy valaki már fertőzött? Amikor a tesztje pozitív lesz, be kell írnia egy kódot egy ingyenes appba, ami a járvány követését segíti. Ezután titkosított kódokat tölt fel az app egy központi szerverre, majd a rendszer minden olyan apphasználót értesít, akik az elmúlt 21 napban a közelében jártak a fertőzött illetőnek. Minden adatot anonim módon rögzítenek és követnek. 

A 130 európai tudós és technológiai kutató által összerakott rendszer három hét munka eredménye, a keretrendszert PEPP-PT-nek nevezték el. Azt remélik, hogy ennek használatával az emberek visszamehetnek dolgozni, és a rendszerben bízva értesülhetnek róla, ha fertőzött személy közelébe kerültek (ez persze az adott illetőn már nem sokat segít, még ha a kontaktkutatást eredményesebbé is teszi). Ilyenkor pedig elrendelik minden érintett számára a házi karantént. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.