Hirdetés

Böngészőnek álcázott alkalmazás lopja el a mobiljainkon tárolt fotókat és üzeneteket



|

Érdemes lesz kétszer is meggondolni, hogy milyen linkeket nyitunk meg és miket telepítünk az androidos készülékeinkre.

Hirdetés

Egyre kreatívabb és kifinomultabb módszereket használnak a hackerek arra, hogy megkerüljek a biztonsági rendszereket, ellopják adatainkat. Nemrégiben a mesterséges intelligenciára is ráeresztették a kártevőket, de úgy néz ki, mobilos fronton is egyre nagyobb a veszély. Az androidos és iOS-alapú készülékeken is terjedni kezdtek bizonyos trójait rejtő alkalmazások, amik idővel még banki adatainkat is megszerezhetik.

Most ismételten a mobilokat, egészen pontosan az androidos készülékeket vették célba a támadók. A McAfee biztonsági kutatói egy olyan kártevőre lettek figyelmesek, ami a telefonokon tárolt fotókra és üzenetekre pályázik, ráadásul mint kiderült, már évek óta fertőzheti a mobilokat.

A kártevő XLoader névre hallgat, igazán veszélyessé pedig az teszi, hogy a többi vírussal szemben sokkal könnyeben férkőzik be mobailjainkba. A művelet egyébként itt is egy fertőzött linkkel indul, ám ez nem egy ismeretlen e-mail címről vagy telefonszámról érkezik hozzánk. A támadók ugyanis első körben hozzáférést szereznek egy olyan mobilszámhoz, ami a célpontnak is ismert.

Hirdetés

Ezzel lényegében elérik, hogy a fertőzött link egy ismerős számon keresztül érkezzen a mobilokra, ezzel pedig az áldozatok is sokkal kevésbé lesznek gyanakvóak. Ráadásul sok esetben nem lehet ránézésre megmondani, hogy mit rejt a hivatkozás. A rövidített linkeknek és az egyéb, hackerek által alkalmazott módszereknek köszönhetően játszi könnyedséggel lehet leplezni az egyébként már önmagában is gyanús URL-eket.

Ezt követően a linkre kattintva a Play Áruház megkerülésével, egy APK telepítőfájllal találják szembe magukat a célpontok, melynek telepítésével lényegében fel is került a kártevő a készülékükre. A fertőzött APK egyébként Chrome böngészőnek álcázza magát, így az első indításkor hozzáférést kér több telefonon tárolt adathoz, beleértve a fotókat és az üzeneteket is. Idővel lényegében mindenhez hozzáférést szerezhet, így a személyes adatok is könnyen a támadók kezeiben landolhatnak.

A legfontosabb tehát a megelőzés. Lehetőség szerint soha ne telepítsünk Play Áruházon kívüli forrásból származó alkalmazásokat, illetve a gyanús linkeket is messziről kerüljük el. Amennyiben pedig valamelyik alkalmazás hozzáférést kér a mobilunkon tárolt adatainkhoz, kétszer is gondoljuk meg, hogy megbízható appal van-e dolgunk, ugyanis a jóváhagyással pillanatok alatt beleszaladhatunk egy ilyen csapdába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.