Hirdetés

Bőr alá szánt chip oldhatja meg az orvostudomány egyik nagy problémáját



|

Testbe ültethető vezeték nélküli töltő készült, amely akár a testből is kinyerheti az energiát.

Hirdetés

Látványos tempóra kapcsoltak a csúcstechnológiás gyógyászati implantátumokra épülő kutatások, hiszen csak az elmúlt néhány hónapban több érdekes kísérletről is beszámolhattunk a beültetett szervek állapotának monitorozásától az agydaganatok kezelésének forradalmasításán át a súlyos Parkinson-kórban szenvedőket lábra állító megoldásig. Ezúttal pedig a kínai Lanzhou Egyetem tudósai álltak elő egy lenyűgöző prototípussal: egy bőr alá beépíthető lebomló töltővel kísérleteznek, amelyet orvosi célú bioelektronikus eszközök kiszolgálására használhatunk.

A rendhagyó töltési megoldás jelentősége abban áll, hogy az elektromos áramra szoruló implantátumok (például különféle szenzorok és gyógyszeradagolók) akkukapacitása a kis méretükből eredően erősen korlátozott, így csak rövid ideig üzemelnek, vagy külső energiaforrásra szorulnak, amely nemcsak körülményessé teszi a kezelést, de fertőzésveszélyt is jelent.

A Live Science beszámolója szerint viszont a bőr alá ültethető kínai chip vezeték nélkül képes átvinni az energiát, amit akár közvetlenül a páciens testéből is kinyerhet. A rugalmas szerkezetű hardver egy magnéziumtekercsre épül, amely akkor töltődik fel, ha egy másik tekercset helyeznek a bőr fölé. Az amperek ilyenkor egy áramkörön haladnak át, majd egy cink-ion hibrid kondenzátorokból álló energiatároló modulba kerülnek.

Hirdetés

A kémiai eljáráson alapuló hagyományos akkukkal ellentétben ez a konstrukció elektromosságként tárolja az energiát. A tudósok patkányokon végzett sikeres kísérletekben bizonyították a koncepció életképességét, melyek során úgy találták, hogy a chip akár 10 napig is üzemelt a rágcsálókban, majd két hónap elteltével teljesen feloldódott a szervezetükben. Dr. Wei Lan, a kutatásról szóló tanulmány társszerzője szerint a hardvert védő polimer- és gyantarétegek megvastagításával akár tovább is növelhető a készülék élettartama.

A tudósok emellett gyógyszeradagoló rendszerként is tesztelték a megoldást, a 12 órás megfigyelés pedig azt mutatta, hogy a töltőn keresztül bevitt lázcsillapító valóban csökkentette a kezelésbe vett patkányok testhőmérsékletét. Lanék ugyanakkor elismerik, hogy a technológia még nem áll készen az emberekben való bevetésre, többek között a chip túl nagy mérete és az energiaátvitel instabilitása miatt.

Ha azonban a továbbiakban sikerül kiküszöbölni a hiányosságokat, a készülék hatalmas előrelépést jelenthet a beültethető orvosi eszközök energiaellátásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.