Hirdetés

Börtönbe kell vonulnia a csalónak, aki milliókat keresett mesterségesen generált lejátszásokkal



|

A csaláson felül plágium miatt is felelnie kellett a dán férfinek.

Hirdetés

Precedensértékű ítélet született egy dán férfi ügyében, aki a vád szerint mesterségesen generált lejátszásokkal keresett egy komplett vagyont az ismert streamingoldalakon. Az 53 éves kelet-jütlandi férfit azzal vádolták meg, hogy több száz zeneszám jogdíjából húzott hasznot valódi lejátszások nélkül.

A bíróság példás ítéletet hozott az ügyben. Az ügylettel 2 millió dán koronát (több mint 106,5 millió forintot) kereső férfinek börtönbe kell vonulnia a csalás miatt. Soha korábban nem hoztak ilyen szigorú ítéletet hasonló ügyben. Zenészek, művészek, zeneszerzők és szerzői jogokért küzdők történelminek minősítették az ítéletet.

Az ügyészség azzal érvelt, hogy ekkora összeget legális keretek között nem tudott volna összeszedni a sajtó által meg nem nevezett személy, hanem ahhoz minden bizonnyal törvénybe ütköző módszereket használt.

Hirdetés

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozatot adott ki Maria Fredenslund, a Danish Rights Alliance ügyvezető igazgatója:

"Örülünk, hogy a bíróság megerősítette, hogy a streaming csalás mélyen büntetendő és súlyos bűncselekmény. Ez egy történelmi jelentőségű ítélet, amely erős jelzést küld a stream-manipulációval kapcsolatos kihívások súlyosságáról. Az ügy azt is mutatja, hogy ez a fajta csalás felderíthető, és hogy mind a jogtulajdonosok, mind a hatóságok komolyan veszik a kérdést."

Az ügy pikantériája, hogy a férfit 2014 és 2017 között a 46. legjobban kereső dán zeneszerzőként tartották nyilván. Egyébkén a büntetőper során nemcsak az említett csalás miatt ítélték el, hanem mert az érintett zeneszámok közül 37-ről bebizonyosodott, hogy azokat más művekből ollózta össze részenként, vagyis szerzői jogot is sértett.

Az ítélet alapján a "zenésznek" az három hónapot kell börtönben leülnie a 18 hónapos büntetéséből. Ezen felül 2 millió koronát foglaltak le tőle és a cégétől, valamint további 200 ezer korona megfizetésére is kötelezték.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.