Hirdetés

Botrány az Instagramnál: pedofiloknak segített a képmegosztó rendszere



|

Mark Zuckerberg cégcsoportja vizsgálatot indított az üggyel kapcsolatban.

Hirdetés

Újságírók és kutatók bukkantak rá az Instagram algoritmusának megdöbbentő működésére: a képmegosztó cég rendszere ugyanis hozzásegíti a kiskorúakkal szembeni szexuális bűncselekmények elkövetőit, hogy pedofil tartalmakhoz férjenek hozzá - írja a Wall Street Journal (WSJ), a Stanford és a University of Massachusetts Amherst egyetemek kutatásaira hivatkozva.

Az Instagram ugyanis, a pedofilok által előszeretettel használt fórumok és fájlküldő szolgáltatások lehetőségeit bőven meghaladva nem csak tárolja a kiskorúakat ábrázoló tartalmakat, hanem aktívan népszerűsíti is azokat az erre fogékony felhasználók körében.

A képmegosztó ajánlórendszere hatékonyan köti össze a pedofilokat a vonatkozó tartalmakat értékesítő felhasználókkal, akik ügyesen aknázzák ki az Instagram azon képességét, hogy kapcsolatot teremtsen az azonos érdeklődésű emberek között.

Hirdetés

A Meta cégcsoportjához tartozó Instagram hírhedten nem tűri a szexuális tartalmakat, azonban az, hogy mit tekint szexuális tartalmúnak, eléggé sajátos értelmezésen alapul. Míg ugyanis a képmegosztó algoritmusa kíméletlenül lecsap például a szexuális edukációval foglalkozó tartalmakra - ahol már egy emlődaganat kiszűrésére irányuló önvizsgálatot sem lehet ábrázolni - a pedofil tartalmakat egészen döbbenetes lazasággal kezeli.

A kutatók például azzal szembesültek, hogy az Instagram keresőjén teljes nyugalommal lehetett keresni például az olyan hashtagekre, mint a #pedowhore vagy a #preteensex, amelyeket teljesen nyíltan használnak olyan felhasználói fiókok, amelyek konkrétan értékesítik a gyerekeket ábrázoló pornográf felvételeket.

A stanfordi kutatók olyan, egészen gyomorforgató oldalakt is találtak, ahol konkrét menükből választhattak a pedofilok, a képi tartalmak mellett pedig akár személyes találkozót is megbeszélhettek a fotókon látható gyerekeket kihasználó emberekkel.

Természetesen a hasonló tartalmak ütköznek a Meta felhasználói feltételeivel, mint ahogy az összes ország törvénykezésével is.

A WSJ kérdéseire a Meta képviselői azt válaszolták, hogy tisztában vannak vele, hogy a szabályaik betartatására irányuló műveletekkel kapcsolatban problémák merültek fel, illetve azt is elmondták, hogy belső munkacsoportot állítottak fel a felmerülő törvénysértések kivizsgálására.

A Meta, saját bevallása szerint az elmúlt két évben 27 pedofilhálózatot számolt fel és a jövőben is várhatóak hasonló akciók. Az újság érdeklődése óta pedig több ezer, gyerekeket szexualizáló hashtaget tettek elérhetetlenné, az azonban elég beszédes, hogy a közlésük szerint ezen hashtagek alatt több millió (!) kép pörgött az Instagram felületén. A cégcsoport szerint azóta módosították az Instagram ajánlórendszerét is, hogy ne lehessen a szexuális abúzussal kapcsolatos tartalmakat megtalálni. Az persze jó kérdés, hogy ez érinti-e a szexuális erőszak áldozatainak szóló támogató vagy tanácsadó tartalmakat is.

Alex Stamos, a Stanford Internet Observatory vezetője, aki 2018-ig a Meta biztonsági főnökeként dolgozott, azzal kommentálta az esetet, hogy még a teljesen nyilvánvaló abúzust ábrázoló tartalmak kiszűrése is folyamatos aktív tevékenységet kíván meg a cég részéről.

Az a tény, hogy három, korlátozott hozzáféréssel dolgozó kutató ekkora pedofilhálózatot talált, meg kellene, hogy kondítsa a Meta vészharangjait. Remélem, hogy a cég komoly összeget fektet majd be a témával foglalkozó szakemberek alkalmazásába

- mondta Stamos, hozzátéve, hogy a Metának sokkal hatékonyabb eszközei lennének a pedofilhálózatok felfedezésére, mint a külsős kutatóknak.

A kutatók egyébként több olyan fiókot is találtak, amelyeket úgy hoztak létre, mintha maguk a fotókon látható gyerekek árusítanák a fotóikat. Ezek között több olyan is szerepelt, ahol az állítólagos gyerekek 12 évesnek állították be magukat. Ez már csak azért is különösen aggasztó, mert az Instagram saját szabályzata szerint minimum 13 évesnek kell lennie annak, aki regisztrálni szeretne a képmegosztóra.

A Meta jelenlegi és korábbi alkalmazottai szerint, akik korábban az Instagram gyerekvédelmi rendszerein dolgoztak, a pedofil tartalmakat követő felhasználók számra minimum százezrekben, ha nem milliókban mérhető. A Meta szóvivőjének közlése szerint a cég aktívan törli a hasonló fiókokat, csak januárban például közel félmillió ilyen fiókot szüntettek meg.

A cégnek nem ez az egyetlen aktuális botránya: nemrég ugyanis egy amerikai tömegmészárlás elkövetője közvetítette élőben a mészárlást az Instagramon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.