Hirdetés

Búcsút inthetünk az olcsó SSD-knek?



|

Egy friss elemzés szerint jelentős áremelések várható a szilárdtest meghajtók piacán.

Hirdetés

A számítógépek és az azokhoz kapcsolódó hardverek iránti kereslet bezuhanásával egy ideje egész kényelmes helyzetben vannak a vásárlók, hiszen számos terméket jelentősen olcsóbban lehet beszerezni, mint a pandémia éveit jellemző óriási kereslet idején. Sokáig így volt ez a szilárdtest meghajtók, vagyis az SSD-tárhelyek esetében is, ám a TrendForce legfrissebb piaci jelentése arra figyelmeztet, hogy az iparágban végbement változások miatt áremelésekre kell készülnünk.

Az elemzőcég szerint ugyanis az SSD-k előállításához elengedhetetlen NAND chipek gyártói visszafogják a termelést és hónapok óta emelik az áraikat, melynek következményeként a 2023-as negyedik negyedévben már 8-13%-al drágulhatnak az SSD-k, beleértve az alsó kategóriás és a drágább modelleket is. Magyarán aki eddig halogatta a tárhelyvásárlást, annak most érdemes lehet meglépnie a dolgot.

Hirdetés

A TrendForce emellett arra is kitért, hogy a tavalyi évben 2021-hez képest 10,7%-kal zsugorodott az SSD-k piaca, ami szám szerint 114 millió eladott egységet jelent. A mezőnyt továbbra is a 28%-os részesedéssel bíró Kingston dominálja, majd a 9%-os jelenléttel bíró Adata és a 8%-ot kihasító Lexar következnek a dobogón.

Az elemzőcég felhívta rá a figyelmet, hogy az öt piacvezető szereplő 2022-ben már 59%-os összesített részesedéssel dominálta a szegmenst, ami 6%-os emelkedés a 2021-es 53%-hoz képest. Ez az eladások koncentrálódását jelzi, a TrendForce várakozásai szerint pedig a későbbiek során is folytatódni fog a trend.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.