Hirdetés

Büntethetővé tenné az EU a mesterséges intelligenciával generált pedofil anyagokat



|

Fontos szigorításokat szeretne érvénybe léptetni az Európai Bizottság.

Hirdetés

Az Európai Unió döntés-előkészítő szerveként a tagállami küldöttekből álló Európai Bizottság feladata az új jogszabályok megalkotása, amelyeket aztán az Európai Parlamentnek és a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanácsnak is el kell fogadniuk, mielőtt jogerőre emelkedhetnek.

Erre az útra indult most el egy jogszabályi módosításcsomag, amely a megváltozott technológiai kihívásokhoz igyekszik igazítani a gyermekekkel való szexuális visszaélést ábrázoló anyagok (Child Sexual Abuse Material, CSAM) elleni küzdelmet.

Az Európai Bizottság új javaslata értelmében ugyanis a mesterséges intelligencia által generált CSAM-ek és deepfake-ek, valamint a zaklatás élő közvetítése és az úgynevezett "pedofil kézikönyvek" birtoklása és terjesztése is büntethetővé válna. Az utóbbi kategória azokat az interneten terjedő leírásokat takarja, amelyek a pedofilokat segítik a szexuális visszaélések elkövetésében.

Hirdetés

"A gyorsan fejlődő technológiák új lehetőségeket teremtenek a gyermekek szexuális zaklatására az interneten, és kihívások elé állítják a bűnüldöző szerveket e rendkívül súlyos és széles körben elterjedt bűncselekmények felderítésében. Az erős büntetőjog elengedhetetlen, és ma egy kulcsfontosságú lépést teszünk annak biztosítása érdekében, hogy hatékony jogi eszközökkel rendelkezzünk a gyermekek megmentéséhez és az elkövetők bíróság elé állításához."

- kommentálta a Bizottság javaslatát Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa. A változtatások egy nagyobb intézkedéscsomag részét képezik a szexuális zaklatás elleni harc fokozása, az online kockázatokkal szembeni tudatosság növelése és az áldozatok segítésének (pl. bejelentések megtétele, támogatások igénybevétele) céljával.

Amennyiben a későbbiek során a Parlament és a Tanács is rábólint a szabályok szigorítására, az új regulák a hivatalos elfogadást követő 20. napon kerülnek kihirdetésre az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.