Hirdetés

Itt az ideje eltüntetni a legidegesítőbb billentyűt?



|

Életünk sokadik félregépelése után elgondolkodtunk a dolgon: a Caps Lock tényleg sokszor az egyik legidegesítőbb billentyű, lehet, hogy tényleg ideje eltüntetni? Megnézzük a pro és kontra érveket, aztán te is szavazhatsz!

Hirdetés

Most egy kicsit állj meg az olvasásban, és nézz le a billentyűzetedre. Nézd végig a különféle gombokat, és mindegyiknél gondolkozz el azon, szükség van-e rá, mennyire hasznos, vagy épp mennyire zavaró. A betűk és számnok egyértelműen kellenek, az Enter, a szóköz, az Alt és a Ctrl sokféleképpen használható, de még az Ins-Del-Home-End-PgUp-PgDn hatosra szintén szükség lehet olykor (bár nem túl gyakran, de a legtöbb billentyűzeten ezek a gombok eleve messze vannak a többitől, így nem tenyerelünk rájuk véletlenül). Még a tab gombot is használjuk néha, de egy idő után mindenki szeme ráfixálódhat egy olyan billentyűre, ami nem is túl kicsi, mégis úgy bújik meg bal oldalon, mint valami gonosz troll. Igen, Caps Lock, rólad beszélünk.

Hirdetés

Egyáltalán mi a fene az a Caps Lock?

Oké, azt nagyjából mindenki tudja, mit tud. A Shift billentyűvel ellentétben, ami kizárólag addig alakít karaktereket nagybetűssé, amíg lenyomva tartjuk, a Caps Lock folyamatosan átvált, így nem kell nyomkodnunk semmit írás közben, ha folyamatosan nagybetűkkel szeretnénk írni.

De hát... Igazából nem szeretnénk. Persze, annak idején az írógépeken nem volt túl sok formázási lehetőség, ha valamit ki akartunk emelni, esetleg visszamentünk a sor elejére és aláhúztuk, de a legegyszerűbb az volt, ha a fontos dolgokat nagybetűvel írtuk. És mivel ugye az írógép egy mechanikus állatfajnak indult (1873-ban mellesleg, szóval ez se ma volt), a billentyűkre jó erősen kellett odasomni az ujjunkkal, tehát minden kis könnyítés jól jött. Érdekesség, hogy a Caps Lock legelső változata egy olyan mechanikus kar volt, ami a normál Shift billentyű karját fizikailag lenyomva tartotta az ujjunk helyett addig, amíg szükség volt rá.

Aztán valahogy hagyományos gombbá alakult, leginkább azért, hogy a folyamatos nagybetűzés közben a számbillentyűk továbbra is számok maradjanak, ne pedig a fölöttük levő szimbólumokat üssék le a karok, jóval később viszont már csak megszokásból került át a PC-k billentyűzetére is. Szóval egyfajta túlélő, de igazából egyre kevesebbszer használjuk szánt szándékkal.

Trollfegyver és melléütés-vadász

Nézzen szépen mindenki a lelkébe. Mikor használtatok utoljára szándékosan Caps Lockot? És milyen gyakran tettétek? Gyaníthatólag nincs túl sok kéz a magasban a Sokáig Éljen A Caps Lock táborból, viszont annál többen emlékezhetnek olyan balesetekre, amikor gépelés közben véletlenül félrenyomtatok, és csak két soRRAL LEJJEBB VETTÉTEK ÉSZRE, HOGY VÉLETLENÜL MINDENT NAGYBETŰVEL ÍRTATOK. sŐT. eMIATT A MONDATOK ELEJE LETT KISBETŰS.

Másrészt az internet, a fórumok, kommentek, és végül a közösségi oldalak megjelenésével a folyamatos nagybetűhasználat az ordibálás írott megfelelője lett. Aki már netes beszélgetéseken szocializálódott, tökéletesen tudja, mi a különbség aközött, amikor valaki egy kommentben leírja, hogy ugyan már, ez marhaság (ez lehet szimpla vélemény, akár baráti viccelődés is), vagy úgy fogalmaz, hogy UGYAN MÁR, EZ MARHASÁG! Ilyenkor szinte halljuk, hogy az illető épp leüvölti a hajunkat.

Mi legyen a Caps Lock helyén?

Nos, ez is jó kérdés, hiszen ha eltűnik ez a bumfordi helyfoglaló, érdemes valami hasznosat a helyére tenni. A Google Chromebookjain egy dedikált kereső gombra cserélték, így:

Emellett különféle ötletelésekben előfordult például egy emoji-választó gomb is, hiszen ezeket a kis szimbólumokat lassan már szövegszerűen használjuk a napi írott kommunikációban. Az Apple egyik 2017-es szabadalmi beadványában szerepel is egy ilyen gomb, de egyelőre ez csak ötletek szintjén maradt.

Szóval most ti jöttök. Meséljetek, titeket zavar a Caps Lock? Belefutottatok már véletlen elütésből származó csuPA NAGYBETŰBE? Vagy olyasmibe, hogy játék közben nyomtatok félre, mire mindenféle vad dolgokat produkált az irányítás? Esetleg másoknál zavar, hogy a Caps Lock használatával folyamatosan "ordibál" a netes kommunikáció során? Szavazzatok, menjen vagy maradjon az a fránya billentyű? Kommentekben pedig jöhetnek az ötletek arra, mi legyen a helyén, ha tényleg távozik!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.