Hirdetés

Cat S75 teszt – ezzel a strapatelefonnal bárhol a világon elérnek



|

A Bullitt mobiljával tényleg a világ bármely pontjáról SMS-ezhetsz, ráadásul óvnod sem kell az extrém viszontagságoktól.

Hirdetés

Több gyártó megígérte, sőt meg is valósította már, de a Cat S75 értelmet is vitt a műholdas kapcsolatba. Merthogy mikor jön kapóra a mobilhálózatoktól és Wi-Fi-től távoli adatkapcsolat és üzenetküldés? Hát olyankor, amikor távol vagyunk mindenféle civilizációtól és mégis sürgősen kapcsolatba kell lépnünk a külvilággal - például elküldeni pontos pozíciónkat. Erre maradéktalanul képes az S75, ám ennél még többet is tud, ezért mindenképpen izgalmas különc a hazai mobilpiacon.

Üsd, vágd, nem fáj neki

A Cat S75 egy új okostelefon, azonban aki trendi külsőt, szédítő benchmark-értékeket vár, csalódni fog. A lapos dobozban, a legújabb divat szerint töltő nélkül érkező mobil igen vaskos, 268 grammot nyom és közel 12 mm vastag. A készüléket kézbe fogva nem ér csalódás: ahogy azt a Cat termékektől megszokhattuk, robusztus, strapabíró mobil lett az új modell is. A hátlap és az oldalsó keret nem csúszik, nem gyűjti túlzottan az ujjlenyomatot sem, de nem is szép - leginkább funkcionális műanyag, amit a baktériumoktól is véd a Bullitt Hygiene+ bevonat. A mobil kerete azonban alumínium, ami a strapabíróságot tekintve fontos, ahogy az előlapot körbeölelő, a síktól körülbelül 1 mm-t felemelkedő keret is. A 6,6"-os, IPS-kijelző fényereje nem túl nagy, illetve a fényerőszabályzó kissé agresszívan veszi vissza szürkületben a fény erejét, ráadásul a "trendiséget" az sem javítja, hogy mai szemmel szokatlanul vastag fekete keret húzódik a kijelző minden oldalán. Ugyanakkor ismét a funkcionalitást kell nézni, ezen a téren pedig kiváló választás a Gorilla Glass Victus védelem.

Hirdetés

A mobilt egy MediaTek Dimensity 930 5G SoC hajtja 6 GB RAM és 128 GB tárhely társaságában (utóbbi mSD kártyával bővíthető). Ez nagyjából középkategóriás teljesítményt biztosít. A telefon extrája a MediaTek NTN chipje (Non-Terrestrial Networks), amely a műholdas kapcsolatért felelős.

A hosszú üzemidőről az 5000 mAh-s akkumulátor hivatott gondoskodni, ami azonban maximum 15 wattos töltési tempót támogat. Extraként vezeték nélküli töltést is választhatsz, ami viszonylag ritka a strapatelefonok világában, ezért mindenképpen kellemes extra. Az S75 kellemes meglepetése a sztereó hangszóró - gondolhatnánk, hogy erről megfeledkezik a gyártó, ám itt adott, ráadásul a hangerő is kellően nagy ahhoz, hogy szükség esetén háttérzenét biztosítson munka közben. Sajnos jackcsatlakozó nincs a mobilon.

A készülék oldalára programozható SOS gomb és extra funkciógomb is került, a hátlapon pedig az ujjlenyomat-olvasó felett megfelelően védett triplakamerás rendszer várja, hogy fotózásra használd. A főkamera 50 MP-es, amit egy 8 MP-es ultraszéles és egy 2 MP-es makrókamera egészítenek ki. Az előlapon a kijelzőt egy 8 MP-es szelfi töri meg csepp-kialakítással.

Természetesen a Cat S75 por- és vízálló, méghozzá IP69-es besorolással (5 méterig bírja 35 percen át), sőt, teljesítette a MIL-STD-810H teszteket is és 1,8 méterig ellenáll a szilárd talajra való leejtésnek is.

A rendszer teljesen csupasz Android 12, a Bullitt nem tervezett egyedi kezelőfelületet hozzá, ami áldásos a sebességet és a használhatóságot tekintve. Ehhez a gyártó 2 OS-frissítést garantál és 5 év biztonsági javítást: 3 éven át minden negyedévben, majd 2 további évig már csak kritikus update-eket.

Gamerek, fotósok kíméljenek

Bár kicsit féltünk a Dimensity 930-as chiptől, általános teljesítményében nem csalódtunk. Az SoC hozta a Snapdragon 695 szintjét - a legtöbb alsó-középkategóriás mobilba ilyet szerelnek. A telefonon akadás nélkül futott a csupasz Android 12, a menük gördülékenyek voltak, az appok szépen indultak, a 6 GB sem fojtotta meg túlságosan a chipet. Ugyanakkor túl acélos teljesítményt senki ne várjon, sőt fotózás terén is erősen lekorlátozza a mobil képességeit ez az SoC. A legfájóbb meglepetés azt érheti, aki játszani szeretne Cat S75-ös mobilján. A gyémánttologatás és a Sudoku nem lesz gond, de a 3D-ről jobb, ha leteszel, a 3DMark tesztprogramjának Wild Life rutinja el sem indult hiányzó funkciótámogatás miatt, a Slingshot Extreme pedig nagyjából egy Galaxy S8 szintjét hozta, ami ugyebár 6 éves mobil.

A fotózásnál az 50 MP-t hirdeti a gyártó leghangosabban, és tényleg ez az, amivel értékelhető képeket tudsz készíteni - jó fényviszonyok mellett. Szürkületkor, illetve sötétebb szobában nagyon agresszív elmosás jelentkezik a képeken, minden él elmosott lesz, a részletek szinte teljesen elvesznek - igaz, a kép legalább nem zajos. A 2 MP-es makró maximum információrögzítésre lehet alkalmas, akkor is csak jó fényviszonyok mellett, a 8 MP-es ultraszéles látószögűnél pedig számolj azzal, hogy a színek nem lesznek életszerűek, illetve itt érthetetlen utómunkát is megfigyeltünk a képen, mégpedig egyes tárgyak éleinek indokolatlan elmosását. A főkamera viszont részletgazdagnak tekinthető a kategóriájában (ami fotós képességeket tekintve inkább a belépőszintet jelenti), de készülj rá, hogy optikai képstabilizálás nincs. Videót 1080p-ben, 30 fps-sel készíthetsz, a 4K nem opció.

Chatelj bárhol, bármikor

A Cat S75 nagy durranása a strapakialakítás mellett a műholdas kapcsolat. Ehhez egy applikációt is kapsz, ami egészen egyszerűen kezelhető chatalkalmazás. Ezáltal nem csupán SOS-t tudsz küldeni, hanem teljes értékű, kétirányú SMS-küldésre nyílik lehetőséged - erre pedig még az Apple sem képes. A telefon megvásárlásával 1 évig ingyenesen használhatod a FocusPoint International vészhelyzeti szolgáltatását, illetve 3 hónapig kipróbálhatod a Bullitt Satellite Messengert. Ez havi 30 SMS-t jelent, amit bármely normál mobilszámra elküldhetsz. Aki válaszolni szeretne neked úgy, hogy mondjuk te épp az óceán kellős közepén vagy, annak egy ingyenes appot kell letöltenie mobiljára. A próbaidőszak leteltével többféle csomag közül választhatsz, az árak 4,99 EUR/hónap ártól indulnak. A Bullitt chat applikációját végtelenül egyszerű kezelni, nincs semmiféle felesleges dizájnelem, csak a színtiszta funkcionalitás számított ennek megtervezésekor is. Hasznos, hogy az üzenet küldésekor kiválaszthatod, hogy küldjön-e a telefon automatikusan pozíciót is.

Összegzés

A Cat S75 egy logikus strapatelefon. A Bullitt sikeresen frissítette a dizájnt és a masszív külsőt biztosító extrákat, ezek mindegyike praktikus a valós használat során is. Sajnos a hőkamera innen már hiányzik, ám aki komoly túrázó, nagy hajóútra, sivatagi túrára készül, örülni fog egy olyan, fejlett belsőre épített mobilnak, amely kétirányú műholdas üzenetküldésre és bárhonnan elérhető vészhelyzeti szolgáltatás elérésére is képes. Mindez egészen egyszerűen működik, nem kell hosszasan tanulmányozni a használati útmutatót, akinek pedig ez hasznos funkció, az nem fogja túlzónak találni érte a havi 5-10 eurós előfizetési díjat. Ha viszont nem a strapakialakítást és a műholdas kapcsolatot nézzük, az S75 inkább belépőszintű, mintsem középkategóriás készülék. Az SoC-be integrált GPU nagyon gyenge, a fotós képességek épp, hogy elegendők a belépőszinthez (azért a vízalatti fotós mód ötletes), a kijelző napsütésben alig látható és hát multimédiára sem javasoljuk az S75-öt. A vezeték nélküli töltés praktikus, de a kábeles mód lehetne sokkalta gyorsabb is - így nagyon lassan pumpálhatod 100%-ra mobilodat. Végül a szoftveres részt is meg kell említenünk: a 2 OS-frissítés nem lenne rossz, ha Android 13-mal érkezett volna a mobil, de reméljük, nem húzzák sokáig a frissítést a fejlesztők, a negyedéves biztonsági csomagok pedig időben érkeznek majd.

A Cat S75 nem éppen azokat célozza, akik imádták az S61/S62 modelleket, de a strapabíróság kombinálása a műholdas kapcsolattal jó ötlet és sokak számára értékes lehet. Mint átlagos mobil, inkább belépőszintű képességeket érdemes elvárni tőle, néhány apró kellemes extrával (például vezeték nélküli töltés, stock Android felület, 2 extra programozható gomb).

Cat S75

Ár: 219 990 Ft
A Cat S75 nem éppen azokat célozza, akik imádták az S61/S62 modelleket, de a strapabíróság kombinálása a műholdas kapcsolattal jó ötlet és sokak számára értékes lehet.
  • MediaTek Dimensity 930 SoC
  • 6,6", FHD+, IPS, 120 Hz, Gorilla Glass Victus
  • 6/128 GB RAM/tárhely (+mSD)
  • 50+8+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 5, BT5.1, NFC, két extra gomb
  • Android 12
  • 171×80×11,9 mm, 268 g
  • 5000 mAh akkumulátor, 15 W gyorstöltés, wireless töltés
  • 435 736 pont AnTuTu
  • 647/1957 pont GeekBench 5
  • 854/1980 pont GeekBench 6
  • 11 269 pont PCMark
  • 2501 3DMark Sling Shot Extreme
  • 1008 perc üzemidő
PRO
  • extrém strapabíró
  • kétirányú műholdas kapcsolat
  • extra programozható gombok
  • szuper üzemidő
  • stock Android kezelőfelület
Kontra
  • közepes fényerejű IPS-kijelző
  • közepesen gyenge SoC
  • Android 12
  • gyenge kamerás rész
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8381
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Cat S75
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 396
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-06-20 15:38:33
    [gameinfo_webpage] => https://www.catphones.com/hu-hu/cat-s75/
    [gameinfo_tags] => cat, s75, bullitt, műhold, strapa, mobil, okostelefon, android, teszt
    [gameinfo_url] => cat-s75
    [gameinfo_pro] => extrém strapabíró
kétirányú műholdas kapcsolat
extra programozható gombok
szuper üzemidő
stock Android kezelőfelület
    [gameinfo_kontra] => közepes fényerejű IPS-kijelző
közepesen gyenge SoC
Android 12
gyenge kamerás rész
drága
    [gameinfo_data] => MediaTek Dimensity 930 SoC
6,6", FHD+, IPS, 120 Hz, Gorilla Glass Victus
6/128 GB RAM/tárhely (+mSD)
50+8+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT5.1, NFC, két extra gomb
Android 12
171×80×11,9 mm, 268 g
5000 mAh akkumulátor, 15 W gyorstöltés, wireless töltés
435 736 pont AnTuTu
647/1957 pont GeekBench 5
854/1980 pont GeekBench 6
11 269 pont PCMark
2501 3DMark Sling Shot Extreme
1008 perc üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 219 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Cat S75 nem éppen azokat célozza, akik imádták az S61/S62 modelleket, de a strapabíróság kombinálása a műholdas kapcsolattal jó ötlet és sokak számára értékes lehet.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 396
            [manufacturer_name] => Caterpillar
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.catphones.com
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/cat-s75-8381.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => extrém strapabíró
            [1] => kétirányú műholdas kapcsolat
            [2] => extra programozható gombok
            [3] => szuper üzemidő
            [4] => stock Android kezelőfelület
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => közepes fényerejű IPS-kijelző
            [1] => közepesen gyenge SoC
            [2] => Android 12
            [3] => gyenge kamerás rész
            [4] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    6

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.