Hirdetés

CCleaner-felhasználók adatai kerültek fel a sötét webre



|

Egy külsős programon keresztül sikerült megkaparintani a CCleanerhez kötődő érzékeny információkat.

Hirdetés

Napjainkban nem sok érv szól a különböző "tisztító szoftverek" használata mellett, hiszen ezek a mély hozzáférési jogosultságuk révén komoly biztosági kockázatot jelenthetnek, a modern számítógépeken pedig semmit sem gyorsítanak a teljesítményen, miközben fennál a veszélye, hogy a feleslegesnek ítélt fájlok törlésével kárt okoznak az operációs rendszerben.

Ennek ellenére még ma is szép számmal akadnak, akiknek ott parkolnak a gépükön ezek a programok, melyek sorában különösen a 20 éves múltra visszatekintő CCleaner örvend nagy népszerűségnek. A Piriform szoftvere az évek során többször is biztonsági botrányokba keveredett, most pedig egy adatszivárgás miatt kénytelen magyarázkodni a tulajdonos Gen Digital.

Hirdetés

A CCleaner felhasználóinak egy részét a napokban e-mailen keresztül értesítette a fejlesztő, hogy a MOVEit fájlkezelő májusi meghackelése következtében az ő személyes adataik is felkerültek a sötét webre, köztük a nevükkel, a címükkel, a telefonszámukkal és az általuk vásárolt szoftverre vonatkozó tudnivalókkal. Truy Hunt, a Microsoft egyik regionális igazgatója az X felületén osztotta meg a szóban forgó levelet:

A TechCrunch kérdésére válaszolva a Gen Digital közölte, hogy az ügyfelek nagyjából 2%-a érintett a támadásban, ami a 65 milliós felhasználói bázist alapul véve nagyjából 1,3 millió embert jelent. A károsultak nem tudnak mit tenni a rossz kezekbe került adataik visszaszerzéséért, amit a CCleaner azzal igyekszik jóvátenni, hogy 6 hónapnyi ingyenes hozzáférést biztosít Breach Guard nevű szoftverhez. Ez a szintén Gen Digital-érdekeltség Avast terméke, és az adatszivárgások megakadályozására szolgál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.