Hirdetés

Célegyenesben az Apple és a Google közös, követésellenes megoldása



|

Új univerzális szabvány nehezíti meg, hogy ellenünk fordítsák a követőkütyüket.

Hirdetés

Az Apple és a Google még májusban jelentették be, hogy egy közös iparági szabványt terjesztenek elő, amely platformtól függetlenül hivatott biztosítani, hogy mobilos riasztást kapjunk a közelünkben elhelyezett Bluetooth-követőkről. Az összefogás azért vált szükségessé, mivel a múltban több olyan eset is történt, amikor súlyos, akár gyilkossághoz is vezető bűncselekményeknél használták fel  a technológiát.

Az új megoldás körül azóta is nagy a hallgatás, most viszont életjelet adott magáról az univerzális specifikáció, méghozzá egy hivatalos adatbázison keresztül.

Hirdetés

Elsőként a veterán szivárogtatók sorát gyarapító Mishaal Rahman szúrta ki, hogy a "Nem kívánt követők érzékelése" (Detecting Unwanted Location Trackers) néven futó specifikáció 01-es verziója néhány nappal ezelőtt, december 20-án feltöltésre került az Internet Engineering Task Force szabványügyi szervezet adatbázisába.

A specifikációt a trackerpiac olyan jelentős szereplői is támogatják, mint például a Samsung és a Pebble, a bevezetése pedig garantálja, hogy a telefonunk riasztást tud küldeni a legtöbb eldugott követőkütyükről, akár iOS-es, akár Android-alapú mobilt használunk. Azt ugyanakkor továbbra sem tudni, hogy mikor kerülhet sor a szabvány éles bevetésére.

Rahman egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel az Apple Lokátor-alkalmazásához hasonló androidos megoldás, a tavasszal beharangozott Find My Device is közelebb kerülhetett a megvalósuláshoz, a Google ugyanis állítólag ennek kapcsán csak arra vár, hogy a cupertinóiak bevezessék a saját eszközeiken az univerzális specifikációra épülő követési riasztásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.