Hirdetés

CES 2024 összefoglaló: ez lesz az az év, amikor a mesterséges intelligencia átveszi az irányítást az életünk felett



|

AI PC, AI VGA, AI tévé, AI porszívó, AI mobil - a szakma összezárt, és mindent a mesterséges intelligenciával próbál új szintre emelni. Ezek voltak a CES legemlékezetesebb eszközei.

Hirdetés

Mintha az összes gyártó összebeszélt volna: a CES kiállítást uralta a mesterséges intelligencia, illetve ennek különféle alkalmazásai. Nagyítóval kell keresni azokat a bemutatott eszközöket, amelyeknél a gyártó nem említette meg, hogy az AI miatt tekinthető új generációsnak. Ha csupán az ígéreteket, a bemutatott termékek reklámozott tulajdonságait nézzük, ez roppant izgalmas és valóban egy új világ eljövetelét vetíti előre, de már megtanulhattuk, hogy az ilyen marketingszövegekkel jobb vigyázni, mert könnyen előfordulhat, hogy csak a gyártó lelkes munkatársai igyekeztek feltolakodni az AI-hype vonatra, hogy az aktuális trendet meglovagolva eladjanak egy olyan eszközt, ami alig tud többet elődjénél.

Okosabb alapok

Talán a legfontosabb bejelentése a CES-nek az Inteltől és partnereitől érkezett, akik kihirdették az AI PC-k korát, mégpedig úgy, hogy már konkrét gépeket is láthattunk, kipróbálhattunk (az Asus első AI PC-inek prototípusait decemberben nekünk is alkalmunk volt közelebből megnézni).

Az AI PC alapja az az új Intel Core Ultra processzor (illetve az AMD Ryzen 8000-es széria), amelyben már dedikált AI-gyorsító egység is van. Ez lokálisan a mesterséges intelligencia rutinokat használó programok és szolgáltatások gyorsítására hivatott, mint például a webkamera képének javítása, a hang letisztítása meeting során, vagy például a kép-, videó- és hangszerkesztő alkalmazások gyorsítása. Az ígéretek szerint az igazán látványos ugrás majd a Windows 12 megjelenésével jön el, amit nyárra ígér a Microsoft. Az új AI PC-kről még annyit érdemes tudnod, hogy egy újabb gombbal is bővül a klaviatúra, amivel a Copilotot tudod majd meghívni - reméljük, inkább hasznos lesz, mint zavaró.

A másik cég, amelyik a mesterséges intelligencia PC-kben való alkalmazását helyezte előtérbe, a GeForce RTX 40-es termékskáláját frissítő Nvidia volt. A Super-jelzésű modellek némileg erősebbek és van olyan is, amelyik amellett, hogy erősebb lett, olcsóbbá is vált - bár ettől még ne várd azt, hogy (ismét) megfizethető lesz gamer-PC-t építeni.

Hirdetés

Tétova tévégyártók

Talán a legkevesebb előrelépés a tévék világában történt, már ha a CES-bejelentéseket nézzük. Természetesen mindegyik főbb gyártó beharangozta 2024-es termékskáláját, sőt ezeknél a mesterséges intelligenciát sem fejeltették el kidomborítani, de inkább evolúciós fejlődésnek lehetünk szemtanúi, mintsem forradalmi előretörésnek.

Voltak azért izgalmas fejlesztések is ebben a szegmensben, amelyekre felkaptuk a fejünket. Az LG OLED T modellje például egy átlátszó OLED televízió, ami emellett vezeték nélkül kapcsolódik a vezérléshez is. Ha tévéznél, és emiatt fontossá válik a kontraszt, egy háttérpanel gördül fel a tévé mögött, amikor pedig az átlátszóságot részesítenéd előnyben, szépen eltűnik. Emellett az LG Evo technológia is szintet lépett, amelynek az egyik legfontosabb üzenete a még nagyobb fényerő.

Nyilván a Samsung sem maradt ki, ő is bemutatta saját átlátszó tévéjét. Ez microLED technológiát használ, mindössze 1 cm vastag és teletömték AI-szolgáltatásokkal, amelyekhez új, elődjénél kétszer gyorsabb központi egység is tartozik NQ8 AI Gen3 néven.

Idén már egyértelműen látszik, hogy a kínai tévégyártók igenis komolyan gondolják a nyugati piacok meghódítását, méghozzá egészen jó termékekkel. A TCL például a 98"-os S5-ös modellel jelentkezett, ez egy LED-es tévé, ami megkapta az AiPQ technológiát. Az utóbbi mesterséges intelligencia segítségével analizálja a képet és nagyobb részletességet, jobb kontrasztot és színeket ígér. Ennél is nagyobb a TCL QM8, ami QD-miniLED technológiát használ, képes 144 Hz-es adaptív frissítésre és 115 colos méretben lesz kapható.

Szintén miniLED-es a 110 colos Hisense 110UX ULED-modell, ami első pillantásra egy átlagos tévének tűnik, ám a gyártó nagyon komolyan vette a háttérvilágítást, és sikerült elérnie a 10 000 nites csúcsfényerőt, ami szédítően magas - direkt napsütésben sem lesz gondod azzal, hogy lásd a képet.

Izgalmas volt még látni videón a C Seed N1-et, ami egy 137 colos tévé, különlegessége pedig az, hogy amikor nem használod, képes magát összecsukni egy kisebb asztalnyi méretre.

Izgalmas apróságok

A CES-en számtalan olyan eszközt is lehet látni, ami igazán jövőbemutató, különleges, de legalábbis bizarr. Ilyen volt például a mobilappokat száműző mobiltárs, a Rabbit R1, vagy a LifeSpan Ampera, ami egy olyan dolgozóasztal, ahol pedáloznod kell munka közben azért, hogy eszközeidet töltse a beépített generátor.

A robotok között érdekes volt még a HL Mando Parkie eszköze, ami képes a parkoló autók alá begurulni, felemelni azokat és más helyre átszállítani őket. A házi kiskedvencek is kaptak új robotot: az Ogmen ORo nem csupán eteti és itatja háziállatodat, de játszik is vele, sőt figyeli egészségi állapotát és képeket, videókat küld neked erről.

A WIRobotics egy sétálást segítő exoskeleton viselhető eszközzel jelentkezett. A WIM-et felcsatolva magadra könnyebben megy a séta vagy a kocogás. A nagy újdonság, hogy az eszköz csupán 1,4 kg és 24×10 cm - nem nagyobb, mint egy oldaltáska, bár annál kicsit drágább: kb. 1 millió forintba fog kerülni.

Ha még nincs eleged a téged figyelő kütyükből lakásodban, a Baracoda BMind is tetszeni fog. Ez egy okostükör, ami szemmel tart téged, követi mozdulataidat, beszédedet, hangulatodat, és ezek alapján segít egészségesebben élni - például meditációs gyakorlatra buzdítani, amikor úgy látja, elgurult nálad a gyógyszer.

Mindezek mellett számtalan izgalmas termékkel és koncepcióval ismerkedhettünk meg az idei CES-en, ahol a gyártók kitettek magukért. Nézd meg a CES 2024-en bejelentett újdonságokról szóló cikkeinket és kövess minket, ugyanis a következő hetekben már meg is érkezhetnek az első, CES-en bemutatott termékek végleges változatai tesztlaborunkba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.