Hirdetés

ChatGPT-felhasználók személyes adatait szivárogtatta ki egy hiba



|

A chatbot ideiglenes leállításához vezetett a fennakadás.

Hirdetés

Aki nem elégszik meg a ChatGPT ingyenes képességeivel, az havi 20 dollárért szert tehet a ChatGPT Plus tagságra, melynek birtokában olyan extrákat élvezhetünk, mint a sorbanállás nélküli használat, a rövidebb válaszidők és a legújabb funkciókhoz való gyorsabb hozzáférés.

A múlt kedden azonban egy komoly kellemetlenséget is tartogatott a csomag az ügyfeleknek: egy hiba miatt láthatóvá váltak néhány ChatGPT Plus előfizető személyes adatai, beleértve a bankkártyaadataikat is.

Hirdetés

Ezt maga a chatbot üzemeltetője, az OpenAI hozta nyilvánosságra a vállalat blogján. Az egyik nyílt forráskódú könyvtárban megbúvó hibát múlt kedden, egy felhasználó jóvoltából szúrták ki, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a csevegési előzményeken keresztül hozzá tud férni idegen emberek beszélgetéseinek címeihez.

Az OpenAI ekkor ideiglenesen leállította a szolgáltatást, a javítás közben pedig felfedezték, hogy a ChatGPT Plus előfizetők mintegy 1,2%-as esetében a következő személyes adatok is láthatóvá váltak: kereszt- és vezetéknevek, e-mail címek, lakcímek, a bankkártyaszám utolsó négy számjegye és a kártya lejárati dátuma. A cég állítása szerint a teljes bankkártyaszám egyetlen esetben sem szivárgott ki.

Az üzemeltető idővel befoltozta a hibát, a közleményben pedig úgy fogalmaz, hogy valószínűleg "extrém alacsony" azoknak a száma, akiknek valaki ténylegesen hozzá is fért a kiszivárgott adataihoz, mivel ez csak azoknak a ChatGPT Plus tagoknak volt lehetséges, akik egy bizonyos, mindössze néhány órás időszakban indítottak új előfizetést, vagy éppen ekkor ellenőrizték a saját számlázási információikat. Az előbbiek ilyenkor a visszaigazoló e-mailben, az utóbbiak pedig a fiókbeállításokban nem a saját, hanem mások adatait látták a hiba miatt.

Az OpenAI minden érintettet értesített a történtekről, és azt ígéri, hogy megtette a szükséges óvintézkedéseket a bug megismétlődése ellen. A javítás nagyjából 10 órát vett igénybe, melynek során nem volt elérhető a mesterséges intelligenciás chatbot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.