Hirdetés

Csendes üzemmóddal védi a tiniket az Instagram



|

Új, elsősorban 18 év alattiaknak szánt védelmi funkciókkal igyekszik jó pontokat szerezni az egykori képmegosztó.

Hirdetés

Az Instagram 2021-ben hatalmas botrányba keveredett, miután a platform egyik korábbi alkalmazottja belsős dokumentumok nyilvánosságra hozásával felhívta rá a figyelmet, hogy a közösségi oldal még a saját vizsgálatai szerint is súlyosan károsítja a 18 év alatti felhasználók mentális egészségét.

A Meta szárnyai alá tartozó szolgáltatás azóta több védelmi intézkedést is bevezetett (pl. hatékonyabb szülői felügyeleti eszközök, figyelmeztetések a túlzásba vitt aktivitás esetén), amivel igyekezett szebb arcot mutatni, és kevésbé ártalmassá tenni a felhasználói élményt. A vezeklés még mindig tart, most itt egy újabb adag változtatás, amelyek a negatív hatásokat hivatottak tompítani.

Hirdetés

A legfontosabb az ún. csendes üzemmód, amivel esténként némíthatjuk le az Instagram alkalmazás értesítéseit. A funkcióval természetesen a felnőttek is élhetnek, de az üzemeltető elsősorban a tinédzsereknek ajánlja a lehetőséget. Az új beállítással megadhatjuk, hogy naponta mely órákban legyen aktív a némítás, ebben az intervallumban pedig automatikus választ küldünk a beérkező üzenetekre. A funkció egyelőre csak néhány országban (pl. USA, Kanada, Írország) érhető el, de az Instagram "reméli", hogy hamarosan bővülhet a kör.

A másik új extra, hogy a keresési felületen sorakozó ajánlások között mostantól egyszerre akár több tartalmat is kijelölhetünk, és kérhetjük az elrejtésüket. Ez olyankor jöhet kapóra, amikor az igényeinket kitalálni igyekvő algoritmus tömegesen kezd el érdektelen, zavaró vagy károsnak ítélt tartalmakat promotálni. Szintén ebbe a témába vág a harmadik újdonság, a kifejezések szerinti tartalomszűrés: ezzel szavak, vagy akár emojik alapján is letilthatunk bizonyos képeket és videókat az ajánlások közül.

Az utóbbi két funkció esetében az Instagram hivatalos blogposztja nem részletezte, hogy pontosan melyik országokban és mikortól érhetők el, cikkünk írásakor viszont nem sikerült magyar fiókról előcsalni őket. A platform a fentiek mellett arra is emlékeztetett, hogy nemrég egy új lehetőséggel bővítették a szülői felügyeleti eszközöket, így a szülők értesítést kaphatnak, ha a gyermekük módosít egy biztonsági beállítást. A felügyeleti lehetőségek iránt érdeklődők továbbra is a korábban elindult Family Centerben kaphatnak tájékoztatást az elérhető funkciókról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.