Hirdetés

Cserben hagyta a törököket a Google földrengésjelző rendszere



|

A jelek szerint mégsem olyan hatékonyak az Android riasztásai, mint azt a Google állítja.

Hirdetés

Február 23-ának hajnali óráiban pusztító, 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország déli, illetve Szíria északi-északnyugati részét, amit később egy újabb, 7,7-es intenzitású hullám követett. A katasztrófa során közel 60 ezren vesztették életüket, az ENSZ szerint pedig nagyjából 1,5 millió ember válhatott otthontalanná.

Öt hónappal az események után a BBC utánajárt, hogy mennyire volt az emberek hasznára a Google 2020-ban bemutatott földrengés-előrejelző rendszere (Android Earthquake Alerts System), amely 2021 óta már Törökországban is elérhető.

Hirdetés

A brit közmédia pedig arra jutott, hogy a szolgáltatás cserben hagyta a helyi felhasználókat. A BBC három érintett várost is meglátogatott, ahol az anyaggyűjtés során több száz embert kérdeztek meg, ám egyetlen lakos sem akadt, akinek a telefonja jelezte volna az első földrengést, miközben a török piacon 80%-os többségben vannak a kompatibilis androidos készülékek.

Ezzel szemben a brit közmédia "korlátozott számban" talált olyan érintetteket, akiket legalább a második földrengésről riasztott az Earthquake Alerts System. A hír kapcsán a Google részéről a szolgáltatásért felelős termékvezető is megszólalt a cikkben, aki ragaszkodik hozzá, hogy a katasztrófa mindkét hulláma idején működött az értesítés, erre vonatkozó bizonyítékot azonban nem tudott bemutatni.

A Google a készülékek giroszkópja alapján észleli a 4,5-ös erősségűnél nagyobb rengéseket, és ha egy bizonyos területen több mobilnál is földmozgást érzékel, riasztást küld a környékbeli felhasználóknak. A megoldás nem alkalmas hosszú távú előrejelzésekre, a fedezékbe húzódáshoz viszont értékes másodperceket nyerhet, már amennyiben valóban működik. Az Egyesült Államokban valamivel fejlettebb a rendszer, mivel ott geológiai szondák adatait is felhasználják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.