Hirdetés

Elképesztően ritka dolgot láttak a csillagászok



|

Nagyon ígéretesnek tartották a Fomalhaut b néven nyilvántartott exobolygót, de az egyszercsak eltűnt a tudósok szemei és távcsövei elől.

Hirdetés

Csillagászok a Hubble segítségével találtak rá a Napnál tizenhatszor fényesebb, tőlünk 25 fényévre lévő Formalhaut csillag porgyűrűjén belül lévő bolygóra, a legnagyobb meglepetésükre azonban ez a képződmény teljesen eltűnt a szemeik és a távcsöveik elől. A jelenleg legvalószínűbbnek tartott magyarázat alapján talán sosem létezett a Formalhaut b, valójában lehet, hogy csak egy néhány évvel korábbi kisbolygóütközés porfelhőjéről volt szó. 

Hirdetés

Az ilyen ütközések egyébként elképesztően ritkák (200 000 évente fordulhatnak elő), így a csodával egyenértékű, hogy sikerült megfigyelniük - ezt Andras Gaspar, az Arizonai Egyetem csillagásza, a vizsgálatot vezető kutató is megerősítette. A tudósok itt megfigyelhették, hogyan semmisítik meg egymást a bolygók. 

A közvetlen leképezéssel az elsők között felfedezett exobolygójelölt egyébként mindig is szokatlannak számított, sem a láthatósága, sem a pályája nem volt szokványos. Eleinte nagy porgyűrű meglétére utaltak, de most úgy gondolják, sosem létezett a bolygó: az csak egy lassan szétszóródó porfelhő lehetett. A Hubble 2014-es felvételén ugyanis nem látszott már az égitest, amely fokozatosan halványult el - tehát nem úgy viselkedett, mint egy igazi bolygó. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.