Hirdetés

Csípős megjegyzéssel kommentálta Elon Musk, hogy Jeff Bezos beperelte a NASA-t



|

A SpaceX alapítójának van egy javaslata, hogy Bezosnak mire kéne fordítania az energiáit.

Hirdetés

Augusztusban írtuk meg, hogy az Amazon-alapító Jeff Bezos beperelte a NASA-t, amiért az űrhajózási hivatal egyedül Elon Musk cégét, a SpaceX-et választotta ki a 2024-re tervezett holdra szálláshoz szükséges leszállóegység elkészítésére.

Bezos személyesen is érintett volt a tenderben, mivel saját űrvállalata, a Blue Origin is pályázott a lehetőségre, ám a döntés miatt végül lecsúszott a programról. A milliárdos beadványa "jogtalannak" nevezte a NASA kiválasztási folyamatát, ami egyébként a szakértőket is meglepte, mivel az ilyen feladatoknál többnyire két cég szokott versengeni a saját megoldásával.

Hirdetés

A tender győztese, Elon Musk egész eddig hallgatott az ügyről, a Los Angelesben tartott programozói konferencián adott interjújában azonban erről is kifaggatták, és bizony nem rejtette véka alá az álláspontját:

"Több energiát kellene fordítania a Föld körüli pálya elérésére, mint a perekre. Nem perelheted ki az utad a Holdig, bármilyen jók is az ügyvédjeid."

Az orbitális pályára vonatkozó utalás különösen fájó lehet Bezosnak, aki júliusban tudta le az első űrrepülését a New Shepard nevű rakétáján, ám ennek során csak néhány percre lépte át a világűr határának tartott, 100 km-es magasságban húzódó Kármán-vonalat. Ezzel szemben a SpaceX már tavaly májusban eljuttatott két asztronautát a Nemzetközi Űrállomásra, akik egy 63 napos küldetésen vettek részt.

Musk egy kérdésre válaszolva ugyanakkor azt is elmondta, összességében jó dolognak tartja, hogy Bezos és a szuborbitális pályát szintén megközelítő brit Richard Branson pénzt fordítanak az űrutazás fejlesztésére.   

A SpaceX egyébként nemrég a saját terepén, az űrturizmusban is lepipálta a Blue Origint, a szeptemberi Inspiration4 küldetés során ugyanis négy civilt lőtt az űrbe, akik 3 napot tölthettek odafent egy teljesen automatizált kiruccanás keretében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.