Hirdetés

Csődbe mehet az egyik legmenőbb cég, amiről még az Apple is sorozatot forgatott



|

A WeWork tündöklését és bukását világsztárokkal vitték képernyőre.

Hirdetés

A WeWork Inc. nagyot ment a 2010-es években irodahelyiségek bérbeadásával, ám a reményteljes indulása és az azt követő, szép ívű sikerei után most csődvédelmet kért. Pedig a munkahelyi terek megosztásának kitalálásával és az üzleti formátum felfuttatásával a tőzsdére kijutó vállalatról sokan azt gondolták, hogy mostanra egy jól működő és jövedelmező üzletágat tudhat majd magáénak.

Az egykor szárnyaló startupnak már 18,6 milliárd dollárra rúgnak az adósságai, holott néhány éve még 47 milliárdra értékelték fel. A céget Adam Neumann alapította és sokáig a vezérigazgatója is volt, de a 2019-es tőzsdei jegyzést követően két éven belül kiebrudalták pozíciójából a befektetők a vezetéssel kapcsolatos aggályok és visszaélések gyanúja miatt.

Hirdetés

Neumann távozása 2021-ben a WeWorkkel és a SoftBankkal kötött költséges egyezséghez vezetett. A vállalat végül egy SPAC-fúzió révén került a tőzsdére, ami 9 milliárd dollárra értékelve 2024-re 2 milliárd dollár készpénzes működési nyereséget jelzett előre. A vezetés a piac 2010-es évek végi csúcspontján hosszú távú bérleti szerződéseket kötött, ezeket a helyszíneket felújította, majd akár egy hónapos futamidővel bérbe adta. Csakhogy a korábban jól működő stratégiája jelentős kihívásokba ütközött, mivel a világjárvány miatt csökkent a kereslet a közös használatú munkaterületek iránt. Ezek az üresedések milliárdos nagyságrendűre tornázták fel a kiesést az általuk bérelt, de kihasználatlanul maradt ingatlanok miatt.

A cég hanyatlását immár külső szemlélőként figyelő Neumann a hét elején azt nyilatkozta:

"Nagy kihívás volt számomra 2019 óta a pálya széléről figyelni, ahogy a WeWork nem tudta kihasználni egy olyan termék előnyeit, amely ma relevánsabb, mint valaha. Hiszem, hogy a megfelelő stratégiával és csapattal az átszervezés lehetővé teszi a WeWork sikeres kilábalását."

A WeWork idén átstrukturálta mérlegét 1,5 milliárd dollárral csökkentve adósságát, és 2027-re halasztotta az adósság lejáratát. Ezen erőfeszítések ellenére a cég piaci értéke 50 millió dollár alá zuhant, és a csőd a meglévő részvényesek részvényeinek törléséhez vezethet, a kötvényekkel pedig most már szorult helyzetben lévő szinteken kereskednek.

A WeWork történetéről nagy sikerű minisorozatot készített az AppleTV+, az almás vállalat streamingplatformja WeCrashed (Összeomlottunk) címmel, az alapítót megformáló Jared Leto és az ő feleségét eljátszó Anne Hathaway főszereplésével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.