Hirdetés

Csoportos per indult Elon Musk ellen, amiért késve szólt a Twitterbe való befektetéséről



|

Elon Musk szép summát keresett azzal, hogy "elfelejtette" időben értesíteni a tőzsdefelügyeletet az akvizícióról.

Hirdetés

Az elmúlt napokban alaposan felgyorsultak az események a Twitter körül, miután kiderült, hogy a platform lelkes felhasználója, Elon Musk 9,2%-os tulajdonrészt vásárolt a cégből, s ezzel ő lett annak legnagyobb magánrészvényese. A hír nyilvánosságra hozatala után a milliárdos több jövőbeli változtatást illetően is megszavaztatta követőit, egy ideig pedig úgy tűnt, hogy még az igazgatótanácsban is helyet kap, ám Musk végül mégsem élt a lehetőséggel.

A történet most egy csoportos perrel folytatódik, amit a Twitter egyik részvényese indított, aki azzal vádolja az újdonsült tulajdonost, hogy a saját hasznára károsította meg a befektetőket a felvásárlás megkésett bejelentésével.

Hirdetés

Az amerikai szabályok értelmében Musknak hivatalos tájékoztatást kellett adnia a tőzsdefelügyeletnek (SEC) arról, hogy 5%-ot meghaladó tulajdonrészre tett szert a vállalatban. A törvény szerint ezt legkésőbb március 24-én, vagyis 10 nappal a vásárlást követően volt köteles közölni, ám végül csak április 4-én kerített rá sort.

A bejelentés hatására 51 dollárig erősödött a 39 dollárról induló részvények árfolyama, a felperes ezért úgy véli, hogy Musk kárt okozott azoknak, akik a késés miatt nem értesültek időben az üzletről, és még nyomott áron adták el a saját papírjaikat.

"Azok a befektetők, akik a 2022. március 24.-i határidő - amikor Musknak nyilvánosságra kellett volna hoznia Twitterben való tulajdonszerzését - és a tényleges, 2022. április 4-i nyilatkozat között adták el a Twitter-részvényeiket, lemaradtak az ebből eredő részvényárfolyam-emelkedésről, mivel a piac reagált Musk vásárlásaira, és ezáltal kárt szenvedtek".

- írja az itt olvasható kereset. A per elindítója, Marc Bain Rasella maga is "mesterségesen alacsonyan tartott áron" vált meg a Twitter-papírjaitól, és most azt állítja, hogy a milliárdos félrevezette őt és a hozzá hasonló befektetőket. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Musk nem egyben, hanem több részletben tett szert a 9,2%-os pakettre, ezért egyes számítások szerint 156 millió dollárt, vagyis több mint 54 milliárd forintot keresett a hivatalos bejelentési határidő elmulasztásával.

Kétségtelen, hogy van mit tisztázni az ügyben, és az sem kizárt, hogy később a tőzsdefelügyelet is vizsgálatot indít, hiszen a hatóság már többször is összetűzésbe keveredett a mágnással a Twitter miatt. Ami pedig Musk terveit illeti, egyelőre nehéz megmondani, hogy pontosan mi az üzletember célja, néhány elemző mindenesetre úgy gondolja, hogy azért léphetett vissza az igazgatótanácsi tagságtól, mert az meggátolta volna a 14,9%-nál nagyobb tulajdonrész elérésében. A milliárdos korábban azt közölte, hogy egyelőre nem tervez további részvényvásárlást, viszont egyben fenntartja magának a jogot a döntése megváltoztatására.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.