Hirdetés

Csúnyán keresztbe tehet az Nvidiának az amerikai kormány



|

Az USA Kína-ellenes politikája mély sebet ejthet a szárnyaló vállalat bevételein.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban látványosan beért az a munka, amit az Nvidia az évek során a mesterséges intelligenciás szolgáltatásokat hajtó hardverek kifejlesztésébe fektetett, a ChatGPT miatt kirobbant MI-lázzal ugyanis óriási lett a kereslet a vállalat A100-as és H100-as gyorsítókártyái iránt.

A zöld csapat részvényei ezért most szabályosan szárnyalnak, a cég értéke nemrég a billió dolláros álomhatárt is átlépte. A távolban azonban már gyülekeznek a viharfelhők, méghozzá az amerikai kormány miatt.

Hirdetés

A The Wall Street Journal ugyanis belsős forrásoktól úgy értesült, hogy a Biden-adminisztráció további korlátozásokat tervez bevezetni az érzékeny technológiaként kezelt MI-fejlesztések kínai exportja kapcsán, s mivel Kína az Nvidia-hardverek egyik legnagyobb felvevőpiaca, a lépés a vállalatnak is fájhat.

Az országra kivetett kereskedelmi szankciók miatt a cég már most is csak az A100-as és H100-as chipek valamivel gyengébb,  A800-as és H800-as változatait szállítja az országba, az újabb szigorítást követően viszont még jobban vissza kellene fogni a gyorsítók teljesítményét, illetve az sem kizárt, hogy az USA kormánya végül a felhős MI-szolgáltatásoktól is eltiltja a kínai szereplőket.

Ha a WSJ forrásai nem tévednek, a szigorítások már ebben a hónapban életbe léphetnek. Az Nvidia pénzügyi vezetője, Colette Kress azzal kommentálta az ügyet, hogy az újabb szankciók nagyban rontanák az amerikai ipar esélyeit a piaci versenyben, és a vállalat pénzügyi eredményeire is hatással lennének. A hír hatására 1,8%-ot esett az Nvidia-részvények árfolyama, de a szigorítás természetesen más cégeket is érintene, köztük az AMD-vel, amelynek szintén megvannak a maga ajánlatai az MI-eszközök és szolgáltatások piacán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.