Hirdetés

Da Vinci mentette meg egy nyugdíjas újságíró életét



|

Az orvosok már nem vállalták a kivitelezhetetlennek ítélt beavatkozást.

Hirdetés

A Da Vinci név már nemcsak a híres reneszánsz polihisztor személyét takarja, hanem méltán említhetjük meg a precíz és sikeres műtétek százezreit végrehajtó, sebészeti célokra használt robotot is. A ma már hazánkban is több helyen használt technológia ugyan még újdonság erejével hat, nem is gondolnánk, hogy az ötlet, hogy robotok végezzenek bizonyos sebészeti beavatkozásokat, milyen régre nyúlik vissza.

Sok fejlesztés és kísérlet után, az első robotizált műtétre1985-ben került sor. A PUMA 560 nevű robot agyi biopsziát végzett kézremegés gyógyítására. Az ígéretes kezdet után egy újabb évtizedet kellet várni a cég megalapítására melynek 1995-ös fejlesztése, a MONA szolgált alapjául a ma már világszerte széleskörűen alkalmazott robotikus műtéti rendszernek, a Da Vincinek.

Hirdetés

Az évek óta világszerte alkalmazott technológia most azért került ismét a figyelem középpontjába, mert egy olyan helyzetben aratott sikert, amikor már más lehetőség szóba sem jöhetett. Egy nyugalmazott kanadai újságíró manduláján daganatot talált orvosa. A Glen Deir torkában talált rosszindulatú sejtburjánzás olyan szerencsétlen helyen volt, hogy ketté kellett volna vágni az állkapcsát, hogy hozzáférjenek, ezt pedig nem vállalták az orvosok.

A konzultációk és diagnosztikai vizsgálatok után az a döntés született hogy a beteg egyetlen esélye Da Vinci lehet, a műtő robot, hiszen a négykarú csoda olyan helyeken is gond nélkül dolgozik, ahová emberi kéz nem fér, és a laporoszkópiás műtétekhez hasonlóan kisebb bemetszés is elég lehet a beavatkozáshoz. A műtét során nem lépett fel komplikáció, és bár így sem volt a robotnak és irányítóinak könnyű dolga, a beavatkozás sikerrel zárult. 

A műtét egyik fő tanulsága lehet, hogy van még potenciál a orvosi célú robotikában. A technológia valósággá teheti azt, ami eddig lehetetlen volt az emberi képességek végessége miatt.

A CBC egykori neves újságírója köszönetet mondott az őt műtő robotnak is egy írásában:

"Jóval azelőtt, hogy rákos lettem, a Styx rockzenekar kiadott egy szintetizátorral kísért dalt  Domo arigato, Mr. Roboto (Köszönöm szépen Robot Úr) címmel. Negyven évvel később én is azon kaptam magam, hogy köszönetet mondok egy robotnak. A neve Da Vinci."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.