Hirdetés

Dedikált app segítheti a Samsung mobilok otthoni javítását



|

Nem kell majd minden problémával szervizbe menni.

Hirdetés

Az elektromos eszközök otthoni javításáért küzdő Right-to-Repair mozgalom jelentős támogatásra tett szert az elmúlt években, így már az Európai Unió és az Egyesült Államok törvényhozói is beálltak a fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontból is fontos törekvés mögé.

A tech cégek hamar reagáltak a szélirány megfordulására, hiszen már az Apple-nek, a Google-nek és a Samsungnak is van saját szereld-magad programja, miközben a Microsoft is igyekszik felvenni a tempót a Surface-termékekkel. Ami a Samsungot illeti, a dél-koreai vállalat egyelőre csak az USA-ban támogatja bizonyos Galaxy-eszközök otthoni szerelését, amihez az iFixit csapatán keresztül kínál alkatrészeket és útmutatókat.

Hirdetés

Egy friss szivárgás viszont arra utal, hogy a jövőben közvetlenül a Samsung is besegíthet a házilagos bütykölésbe: elsőként a SamMobile szúrta ki, hogy a gyártó levédetett egy "Self Repair Assistant" nevű alkalmazást, amely digitális mankóként szolgálhat a javítás során.

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalánál (USPTO) benyújtott kérvény alapján az app "tanácsadási és információs szolgáltatásokat nyújt" különböző telefonok, táblagépek, okosórák és vezeték nélküli fülesek saját kezűleg végzett javításával kapcsolatban. Magyarán a Samsung egy szoftveres mankóval készül azoknak, akik saját hatáskörben szeretnék megoldani a készülékeik használatakor fellépő problémákat. Az USPTO-nál iktatott dokumentum a Self Repair Assistant ikonját is tartalmazza:

Az természetesen nem derül ki a kérvényből, hogy mikor jelenhet meg az alkalmazás, már ha valóban megjelenik, hiszen a név levédetése még nem garancia erre. Annak viszont valószínűleg még többen örülnének, ha a Samsung kiterjesztené a programot, erre ugyanis a tavaszi beharangozás óta sem került sor, így a felhasználók továbbra is csupán a Galaxy S20/S21-széria, valamint a Galaxy Tab S7+ modellekhez vehetik igénybe a gyári alkatrészeket és javítási útmutatókat, nem is beszélve a bevezetőben említett földrajzi korlátról.

A fent idézett védjegybejelentés viszont már okosórákat és vezeték nélküli füleseket is említ, ami arra utal, hogy valóban tervben van a szereld-magad program bővítése a koreaiaknál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.