Hirdetés

Deepfake konferenciahívással raboltak ki egy vállalatot, óriási a kár



|

Milliárdokat veszített a cég, miután a kamukonferenciával sikeresen megtévesztették az egyik alkalmazottját.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia színre lépése a mélytanulással létrehozott manipulált képi- és videós anyagoknak, vagyis a deepfake-eknek is lendületet adott, amelyek manapság egyre meggyőzőbb formát öltenek. Nemrég az X-et elárasztó kamu Taylor Swift pornó hívta figyelmet a jelenségre, de ennél jóval kifinomultabb módokon is fel lehet használni az aggasztó technológiát.

Ékes példája ennek az a hajmeresztő eset, amelyben az elkövetők egy teljes céges videokonferenciát hoztak létre deepfake főnökök részvételével, s így sikerült is kirabolniuk egy céget.

Ahogy az a South China Morning Post beszámolójából kiderül, az áldozat egy meg nem nevezett multinacionális vállalat, amelyet a hongkongi képviseletén keresztül fosztottak ki ismeretlenek. A cég helyi fiókjának pénzügyi munkatársát még januárban keresték meg egy online üzenetben, amiben az állt, hogy egy titkos tranzakciót kell végrehajtania.

Hirdetés

A rendőrség közlése szerint ugyan a célszemély eleinte adathalász kísérletre gyanakodott, ám végül mégis elfogadott egy meghívást egy csoportos videokonferenciára. A videóhívás során pedig a vállalat pénzügyi igazgatója és más dolgozók fogadták, akik teljes mértékben úgy néztek ki, mint a valódi megfelelőik.

A rövid megbeszélés során pusztán utasítások hangzottak el, a csalók valójában nem élőben kommunikáltak az áldozattal, ám ez elég volt az illető meggyőzéséhez. A videochatet követően az elkövetők átváltottak szöveges kommunikácira, majd 15 egyedi átutalásra adtak megbízást 5 eltérő hongkongi bankszámlára, összesen 9,1 milliárd forintnyi értékben. A csalók nagyjából egy héten át maradtak kapcsolatban az átvert pénzügyessel, mire az az utalások lebonyolítását követően gyanút fogott, és értesítette a valódi feletteseit.

A hatóság nyomoz az óriási kárt okozó ügyben, de eddig nem került sor letartóztatásokra. A történethez kapcsolódik, hogy egy korábbi kutatás alapján a tavalyi évben 31-szeresére nőtt a deepfake-csalások száma, ám a célszemélyek 90%-a még mindig nem dől be ezeknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.