Hirdetés

Deepfake pornó készült az olasz kormányfőről, Giorgia Meloni óriási kártérítést követel emiatt



|

Állítása szerint jótékony célra fogja fordítani az összeget.

Hirdetés

Habár a probléma korántsem mostanság ütötte fel a fejét, az utóbbi hónapokban ismét jelentős figyelmet kapott a közismert személyek képmásával visszaélő deepfake, azaz gépi trükközéssel létrehozott pornó, miután januárban Taylor Swiftről generált hamis anyagok lepték el az X (az egykori Twitter) felületét.

A világhírű énekesnő mellett korábban Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni is a hamisítás áldozata lett, most azonban kártérítést követel az őt ért sérelemért.

Hirdetés

A BBC beszámolója alapján egy 40 éves férfi és a 73 éves apja még 2022-ben, Meloni hivatalba lépése előtt készítettek deepfake-pornót a politikusról, majd megosztották azt egy felnőtt tartalmakat kínáló amerikai weboldalon, ahol megtekintések millióit gyűjtötte össze. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, és végül sikerült is lenyomoznia az elkövetők telefonját.

A pornóhamisítókat rágalmazással vádolták meg, ami az olasz törvények értelmében bűncselekménynek minősülhet és akár börtönbüntetést is vonhat maga után. Az eljárás keretében Meloni 100 ezer eurós, vagyis mintegy 40 millió forintnyi kártérítést követel a hamisítóktól, egy olyan alapnak ajánlva a pénzt, amely férfiak által elkövetett erőszak áldozatává vált nőket támogat.

Maria Giulia Marongiu, Meloni ügyvédje szimbolikusnak nevezte az összeget és elmondta, hogy a kártérítési követeléssel üzenetet szeretnének küldeni azoknak a nőknek, akik hasonló visszaélések áldozatai, de félnek feljelentést tenni. A miniszterelnöknek július 2-án kell majd tanúskodnia az ügyben a szardíniai Sassari város bíróságán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.