Hirdetés

Deepfake videón szólított fel fegyverletételre az ukrán elnök



|

A manipulált felvételre gyorsan reagált az igazi Zelenszkij, és a Meta is lépéseket tett.

Hirdetés

Nemcsak a frontvonalakon zajlik változatlan intenzitással az orosz-ukrán háború, hanem az információs térben is. A Kreml propagandistái nemcsak az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnök valódiságát vonják kétségbe, hanem a legkülönfélébb összeesküvés-elméleteket is terjesztik, amiben persze lelkesen közreműködnek azok a közösségimédia-felhasználók, sőt sajtótermékek és közéleti szereplők is, akik egyetértenek Ukrajna lerohanásával.

A dezinformáció egyik módja kezdettől fogva az volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevében fegyverletételre és megadásra szólították fel az orosz megszállás ellen küzdő ukránokat. Nemrég egy hasonlónak lehettünk szemtanúi, ám ezúttal szintet lépett az orosz információ hadviselés: deepfake videóval - igaz, nem túl meggyőzővel - próbáltak felfordulást okozni.

Hirdetés

A szóban forgó felvételt a Meta hamar azonosította manipulált tartalomként, és ennek megfelelően el is távolította a Facebookról, ám ez nem gátolta meg abban, hogy más platformokon, mint amilyen a VKontakte, akadálytalanul terjedjen. Az ukrán állami stratégiai kommunikációs központ már a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy Oroszország hamis videókkal igyekszik majd befolyásolni a közvéleményt és zavart kelteni.

Az említett anyag felbukkanása után nem sokkal Zelenszkij személyesen jelentkezett be a Telegram-csatornáján, ahol egyértelműen cáfolta a videóban elhangzottakat, és azt javasolta az orosz katonáknak, hogy ők tegyék le a fegyvert.

Nem ez volt az egyetlen hasonló eset a minap, hackerek hozzáférést szereztek az Ukrayna 24 tévé információs sávjához (ami a képernyő alján fut), és ebben Zelenszkijnek tulajdonított üzeneteket helyeztek el, amelyekben az orosz erőkkel szembeni ellenállás beszüntetésére szólították fel az ország lakosságát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.