Hirdetés

Digitális tanúsítvánnyal védené a fotókat a Sony – egész pontosan NFT-vel



|

Az NFT piac sokak szerint halott, mások szerint is legalább pihen. A Sonynál mégis a másolással próbálkoznak.

Hirdetés

A digitális fotók világában sokszor okoz problémát annak megállapítása, hogy egy-egy fénykép valóban olyan körülmények között készült-e, mint ahogyan azt tulajdonosa állítja - sokszor felmerül az utólagos módosítás gyanúja, adott esetben pedig akár még az is, hogy a képet valóban az készítette-e, aki ezt állítja magáról. A Sony éppen ezért olyan megoldáson dolgozik, amely egyértelműen beazonosíthatóvá teszi az eszközeivel készített felvételeket. A japán vállalat a CES-en jelentette be az egyszerűen csak digitális születési anyakönyvi kivonatként elnevezett technológiát.

A megoldás az Alpha 9 Mark III fényképezőgépbe kerül be elsőként, ezt követően várhatóan minden profi gép esetében alapszolgáltatás lesz. Lényege az, hogy a fotók elkészítésekor a fényképezőgép egyedi azonosítót generál, amely később is egyértelműen azonosítható és lekövethető lesz. A pontos technikai részletek egyelőre nem ismertek, a koncepció azonban nagyon hasonlít arra, mint ahogyan a nem cserélhető tokenek (NFT-k) működnek - ez utóbbiakat a digitális termékeknél a tulajdonjog igazolására használják.

Hirdetés

A Sony elképzelése szerint a technológia segítheti az újságírókat és a hírügynökségeket azáltal, hogy az általuk készített, illetve közzétett tartalmak eredetiségét igazolja, valamint hogy az engedély nélküli felhasználást és képek utólagos manipulációját megelőzze (vagy legalábbis megnehezítse). Ez a mesterséges intelligencia térnyerésével egyre fontosabb kérdéssé válik, hiszen az AI újabb és újabb lehetőséget ad a fényképek szinte bármilyen módon és közel tökéletes minőségben történő módosítására, valamint akár arra is, hogy valódinak tűnő fényképek szó szerint a semmiből keletkezzenek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.