Hirdetés

Döbbenetes pénzt fizet a Samsungnak a Google, hogy az appjai előtelepítve legyenek



|

Nem csak az Apple zsebét tömi a piaci fölénye megőrzése érdekében a Google.

Hirdetés

Az Epic Games még 2020 nyarán indított pert az Apple és a Google ellen azzal a váddal, hogy mindkét vállalat visszaél a hatalmával az iOS és az Android platformokon, versenytorzító lépésekkel biztosítva a saját alkalmazásboltjaik előnyét, amelyekben még 30%-os jutalékot is szednek a tranzakciók után.

Az Apple-lel szemben benyújtott kereset ügyében már két éve ítélet született, a Google elleni eljárásban viszont csak idén ősszel jutottunk el a tárgyalási szakaszba, amely izgalmas bepillantást enged a keresőóriás üzleti titkaiba. Így derült ki, hogy a vállalat 2021-ben több mint 26 milliárd dollárt fizetett ki különböző cégeknek (főleg az Apple-nek) a keresőmotorja alapértelmezett beállításáért, ezzel pedig még koránt sincs vége a hasonló kiadásoknak.

Hirdetés

A Bloomberg beszámolója alapján ugyanis a tárgyalások legutóbbi fordulójában maga a Google üzleti partnerségekért felelős alelnöke, James Kolotouros árulta el, hogy szintén 2021-ben 8 milliárd dollárért biztosították be a Samsungnál a saját alkalmazásaik, köztük például a Play Áruház, a Google Térképek és a Google Search előtelepítését a Galaxy-készülékeken.

Az összeg ugyan nem csekély, de a Google-nek vastagon megéri a dolog, mivel Kolostouros azt is feltárta, hogy hiába lehet Dunát rekeszteni az androidos gyártókkal, a Play Áruház bevételeinek nagyjából felét kizárólag a piacvezető Samsung-mobilok felhasználói generálják. A Bloomberg ennek kapcsán emlékeztet, hogy a keresőóriás korábban egy 200 millió dolláros ajánlattal igyekezett rávenni a koreaiakat, hogy a saját Galaxy alkalmazásboltjukat is a Google Playen terjesszék, ám nem jött össze az üzlet, így a gyártó azóta is előre telepíti a rivális appot.

A Samsung viszont még a 8 milliárdos "ösztönzéssel" is elbújhat, a Bernstein vagyonkezelő és brókercég becslése szerint ugyanis a Google ebben az évben már 19 milliárd dollárt perkál az Apple-nek a keresője iOS-es alapértelmezéséért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.