Hirdetés

Döbbenetesen élethűen másolja a leghíresebb fotókat a mesterséges intelligencia



|

Látványos kísérlet mutatja meg, hol tartanak most a képgenerátorok.

Hirdetés

Művészkörökben nem igazán népszerű a generatív mesterséges intelligencia, ami tökéletesen érthető, hiszen a technológiát egyebek mellett jogvédett anyagok segítségével képzik ki, amiért az eredeti alkotók többnyire semmiféle kompenzációt nem kapnak, cserébe viszont bizonyos esetekben az algoritmusok által létrehozott képek alkalmasak lehetnek a munkáik helyettesítésére.

A fotózásra szakosodott PetaPixel most egy látványos kísérletben világított rá, hogy valójában milyen hatékony is az AI a hús-vér emberek műveinek lekoppintásában.

A portál egyik szerzője, Matt Growcoot napjaink két legnépszerűbb képgenerátorán, a DALL-E és a Midjourneyn tesztelte, hogy azok mennyire alkalmasak a leghíresebb fotók lemásolására. A kísérlethez a szolgáltatások legújabb verzióit, a DALL-E 3-at és a Midjourney v6-ot használta, minden esetben ugyanazokkal az utasításokkal.

Hirdetés

Az eredmény alapján az utóbbi jóval élethűbb eredményekkel szolgált, így az alábbi galériába ezek közül válogattunk ki néhány ijesztően jól sikerült példát, amelyek eredetijével már minden olvasónk találkozhatott.

Amint látható, a Midjourney döbbenetesen hatékonyan másolja az ikonikus képeket, a PetaPixel cikkében pedig további példák is találhatók erre. Ami a DALL-E 3-at illeti, az OpenAI szolgáltatása  szintén nem végzett rossz munkát, de összességében kevésbé élethű, rajzolt hatású illusztrációkkal dolgozik. A Midjourney teljesítményét még lenyűgözőbbé teszi, hogy Growcoot elmondása szerint a generálásnál nem adta meg a fotók, a fotós vagy az alanyok nevét, a legtöbb publikált kép pedig első próbálkozásra született.  

Végezetül persze nem árt megjegyezni, hogy bármilyen ügyesen is másol az AI, ezek még mindig csak kópiák, amelyekről hiányoznak az eredeti műveket jellemző részletek és finomságok, de sokan valószínűleg így sem szúrnák ki a turpisságot, ahogy az nemrég egy virálissá vált abszurd fotó és a mesterségesen létrehozott videók kapcsán is bebizonyosodott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.