Hirdetés

Drágák voltak a szolgáltatók, ezért egy férfi létrehozta a saját internetét



|

Komoly vállalkozássá nőtte ki magát egy amerikai ügyfél elégedetlensége.

Hirdetés

Magyarország hagyományosan jól áll a széles sávú internetes lefedettségben, de így is akadnak olyan címek, ahová nem jutott el a hálózat, ezért alternatív megoldások után kell nézni. Így tett az az amerikai férfi is, aki jobb híján saját internethálózatot intézett magának és még néhány száz másik embernek.

Jared Mauch 2002-ben költözött a michigani Scio Township településére, az ingatlana viszont kívül esett a széles sávú hálózaton, s habár lett volna lehetőség ennek a kiépíttetésére, a Comcast 50 ezer dollárt, vagyis mai árfolyamon közel 20 millió forintot kért volna a bővítésért. A férfi végül megelégelte a helyzetet, és nagyjából 5 évvel ezelőtt vállalkozást alapított az övéhez hasonló félreeső otthonok internetes szükségleteinek biztosítására.

Hirdetés

A Washtenaw Fiber Properties kizárólag internetes szolgáltatást kínál, amelyhez nemrég 2,6 millió dolláros támogatást nyert a szövetségi kormány koronavírussal kapcsolatos helyreállítási alapjából. A megkötött szerződés értelmében Mauch cége 417 környékbeli otthonba juttathatja el a széles sávú vezetékes internetet, 199 dolláros (kb. 76 ezer forint) bekötési áron.

Az ügyfelek több csomag közül választhatnak, a lehetőségek a havi 65 dolláros 55 Mbps-opciótól a 139 dolláros 1 Gbites konstrukcióig terjednek, minden esetben adatforgalmi korlát nélkül. A kedvezményes bekötéssel a Washtenaw Fiber összességében klasszisokkal olcsóbban dolgozik, mint a Comcasthez vagy az AT&T-hez hasonló mamutok, a költségek elszállása miatt viszont Mauchnak sincs könnyű dolga.

A kényszer szülte internetszolgáltató elmondása szerint ugyanis a méterenként kb. 96 centes üvegszálas kábel ára már a 200 centhez közelít, a telepítéshez szükséges fúrás pedig ugyancsak több mint kétszer annyiba kerül, mint a cég elindításakor. Mauchnak mindenesetre már 70 ügyfele van a 22 km hosszú optikai hálózaton, emellett viszont megtartotta a főállását is, melyben hálózatépítőként dolgozik az Akamai Technologiesnél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.